Overtuigingen… Ja, in ieder mens leven bepaalde overtuigingen. Jouw handelen is gebaseerd op jouw overtuigingen. Maar, wat nou als je niet helder hebt wat nou precies jouw overtuigingen zijn? Wellicht ben je een ongeleid projectiel, of gewoon een zwever. Of, met andere woorden, je bent niet zo ‘geaard’. Weet jij eigenlijk wel wie jij bent? Wat zijn jouw opvattingen over goed en slecht; wat is voor jou sociaal wenselijk gedrag; wat verwacht jij van anderen en wat mogen anderen van jou verwachten? En, ben jij wie jij wilt zijn, of slechts de kopie van een ander?
Ken je overtuigingen
Laat het nou zo zijn dat ik een lekker, ongeaard, zweverig persoon ben. Zo’n iemand die altijd een mening heeft, altijd dingen doet, maar eigenlijk een hele fragiele basisovertuiging heeft. I’ll tell you a secret: ik ben lui. Als mij gevraagd wordt om over dingen na te denken, geef ik vaak een oppervlakkig antwoord. Of, ik hoop dat een ander het antwoord geeft en dan laat ik ‘sociaal wenselijk gedrag’ zien. Ofwel, ik vertoon wat een ander wilt zien; ik gedraag mij volgens de overtuigingen van een ander. Aanpasbaarheid is mij dus niet vreemd, it can be helpfull sometimes… De vraag is echter waar dan mijn eigen specifieke overtuigingen liggen; wat zijn die overtuigingen. Wat zijn JOUW overtuigingen?
Ja Roos, allemaal leuk en aardig, maar what the peep? Dit is toch logisch? Je weet gewoon dat jij jij bent, je vindt dingen leuk en niet leuk, eet graag chips, kijkt Netflix, wat wil een mens nog meer weten? Oh, ethiek… Well, tegen zinloos geweld, verwacht dat mensen naar elkaar luisteren, beetje beleefd, geen kauwgom en snot onder tafels of op stoelen, tadaaa. Was dat nou zo moeilijk? #sarcasmmode-on
Tja, was het maar zo simpel. La mentrix vraagt wel ens naar mijn ‘basisovertuiging’. Waarom ik het onderwijs in wil, wat ik belangrijk vind om de leerlingen mee te geven. Kortom, wat ik hen heb te bieden; wat vind ik belangrijk en waarom. Euh, ja… Dit lijkt een simpele vraag, maar dat is het zeker niet. Basisovertuigingen, kun jij ze zo 1 2 3 opnoemen? Ik niet. Remember dat ik jullie vertelde over mijn zogenaamde visie? Voor mij is het leven een zoektocht. Echter, je kan niet altijd maar blijven zoeken; blijven zweven tussen alle opties. Op een gegeven moment moet je keuzes maken en toch enigszins aarden om het even spritueel te zeggen. “Oh, dat komt vanzelf,” of: “Dat ontdek ik nog wel,” kun je niet je hele leven blijven zeggen. Als jij geen basisovertuiging hebt, weet je niet wat je aan jezelf hebt, en dus weten anderen ook niet wat ze aan je hebben. Daarnaast, als jij jouw basisovertuigingen niet kent, hoe weet je dan wat er wel of niet bij je past? Oh, en als je handelt vanuit je overtuigingen, kom je veel oprechter over dan wanneer je slechts een ’trucje’ toepast. Onder ‘handelingen’ versta ik trouwens diverse vormen van gedrag, zowel fysiek als non-verbaal.
Mijn basisovertuigingen
Maar, wat zijn dan die basisovertuigingen? Lastig, erg lastig. Ik help graag anderen, maar dat is zo algemeen. Er zijn genoeg dingen waar ik echt niet mee wil helpen. In de klas vind ik het belangrijk dat leerlingen naar elkaar luisteren. Je kunt een ander pas begrijpen als je naar diegenen luistert. Echter, het meeste luisteren is gebaseerd op the urge to react, en niet op het begrijpen van die ander. Begrijpen… Overtuiging 1: ik wil graag andere mensen begrijpen. Dit leidt tot basishandeling 1: ik luister naar mensen. Hieruit voortvloeiend komen handelingen als ‘doorvragen’, ‘interesse tonen’, enz.
En nu verder… Ieder mens heeft een heel scala aan basisovertuigingen. Je mag ze ook levensovertuigingen noemen trouwens. Velen halen hun overtuigingen namelijk uit het geloof. Anyways, mijn ‘probleem’ is dat ik sociaal wenselijk gedrag laat zien. Het pluspunt hiervan is een sterke adaptieve vaardigheid. Het nadeel is dat het gedrag wat ik laat zien gebaseerd is op de verwachtingen van anderen, en niet op mijn eigen opvattingen. Die opvattingen die ik dus nog even scherp moet krijgen enzo, hehe. Dit geldt niet enkel voor stage: bij alles wat gebeurt wil ik weten wat er van me verwacht word; weet ik dat niet, raak ik gestressed. Natuurlijk is het heel makkelijk om dit weer op ‘onzekerheid’ te gooien, maar dan lijkt het weer of je er niets aan kan doen. Onzekerheid overwinnen kost immers tijd. Echter, het ontdekken van jouw basisovertuigingen en daarnaar handelen, kan een boost geven voor je zelfvertrouwen. Je hoeft dan niet meer constant afhankelijk te zijn van de verwachtingen van die ander en je daar aan te conformeren, maar je handelt vanuit jouw eigen basisovertuigingen waarvan jij weet dat het voor jou goed is. Whoop whoop, way to boost that confidence, right?
Mocht je nu denken ‘Roos je kletst echt onzin’… Tja, dat kan. Dat denk ik zelf ook wel eens. ๐ Voor mij is het nu in ieder geval duidelijk dat ik eens helder krijg wat ik nou belangrijk vind en waarom; toegepast op mijn stage, op het docent-zijn, maar ook toegepast om het leven am sich. Overtuigd handelen vanuit jezelf is toch veel fijner dan altijd maar weer de verwachtingen van die ander, en de bijbehorende vraag om bevestiging, af te wachten? I’ll try. Tijd om eens wat helderheid in mijn brein te scheppen, wat jij?
Heb jij jouw basisovertuigingen helder? En, hoe uit zich dat in jouw handelen?
โฅ
Like what you read? Volg mij via Bloglovin, Facebook, Twitter, of Instagram!
Geef een reactie