Waarom is ‘nieuws’ eigenlijk nieuws?

De meeste mensen hechten belang aan gebeurtenissen omdat het ‘op het nieuws is’, maar niemand vraagt zich af waarom journalisten gebeurtenissen eigenlijk als nieuws registreren. Neither did I. Maar, ik kijk dan ook niet echt naar het nieuws. Persoonlijk vind ik het nieuws slechts een weergave van andermans visie op een situatie en er speelt veel meer in de wereld dan alleen maar datgene wat op het nieuws komt. Oh, en ik vond het altijd saai om het nieuws te kijken, hehe. Anyways, het blijkt dat gebeurtenissen een bepaalde news value moeten hebben alvorens journalisten het tot nieuws bombarderen. Dus, waarom is ‘nieuws’ nou eigenlijk nieuws?

Factoren voor ‘nieuws’

Johan Galtung en Mari-Holmboe Ruge hebben onderzoek gedaan naar news values. Zij onderscheidden 12 factoren, en enkele subfactoren, waaraan een gebeurtenis moet voldoen om newsworthy te zijn:
  1. Frequentie: hoe vaak komt een dergelijke gebeurtenis voor?;
  2. De drempel: wat is de ernst van de situatie?;
    1. Is de situatie intens?;
    2. [of] Is de situatie in intensiteit toegenomen?;
  3. Eenduidig;
  4. Betekenisvol;
    1. Is het [cultureel] nabij?;
    2. Is het relevant?;
  5. Consonant; ligt een dergelijke situatie in de lijn der verwachtingen?;
    1. Voorspelbaarheid;
    2. Beantwoord het aan een vraag?;
  6. Onverwacht – enigszins in contrast met bovenstaande though…;
    1. Onvoorspelbaarheid;
    2. Schaars; zoiets gebeurt echt maar once in a lifetime;
  7. continuïteit: sluit het aan bij eerder nieuws?;
  8. Toonzetting/samenstelling van de situatie;
  9. Refereert aan elite naties;
  10. Refereert aan elite groeperingen/mensen;
  11. Refereert aan [bepaalde] personen/mogelijkheid tot personificatie;
  12. Refereert aan iets negatiefs.

Door te kijken naar een gebeurtenis en aan welke van deze factoren de gebeurtenis voldoet, wordt bepaald of het nieuwswaardig is. In het algemeen geldt dat niet aan elke factor hoeft te worden voldaan, maar hoe meer factoren, hoe meer newsworthy. Daarnaast gaat het niet alleen om het aantal factoren waaraan een situatie voldoet, maar ook de gradatie van zo’n factor. Scoort een gebeurtenis erg hoog op factor 6 en minder op andere factoren, is het toch newsworthy omdat het gebrek aan factoren wordt gecompenseerd door de hoge mate van één factor. Is het nog te volgen?

De nieuwsfactoren versterken elkaar ook. Zo is er veel aandacht voor negatief nieuws (12), dus ligt dat type nieuws ook in de lijn der verwachtingen (6), sluit het aan bij eerder nieuws (7), en daardoor is het ook weer betekenisvol (4.2).

Nieuws - stapel kranten

Kritiekpunten

Christiane Eilders vraagt zich af hoe je die nieuwsfactoren moet meten. Wanneer scoort een situatie hoog op betekenisvol zijn? Wanneer scoort een situatie hoog op elite naties? Is de compensatietheorie eigenlijk wel zo acceptabel en toepasbaar?

Eilders stelt dat nieuwsfeiten eigenlijk gewoon een journalistieke constructie zijn. Journalisten schrijven een gebeurtenis zodanig op dat het wel móet voldoen aan de zogenaamde nieuwsfactoren, en aan the point of reference frame. Mensen hebben al een bepaalde visie, een perceptie van situaties, en daar moet de journalist op inspelen. Het nieuwsitem is dus ook weer zodanig geconstrueerd dat het aansluit bij de diverse percepties van hun publiek.

Daarnaast, de criteria die journalisten gebruiken om te bepalen of iets nieuws is, hanteert niet elk mens die criteria al uit zichzelf? Immers, als jij een krant leest, waar filter je dan op? Persoonlijk sla ik nieuws over aanslagen over ‘want het is ‘alweer’ zover’.Of, wait, let me search something: “Gemengde gevoelens over uitbreiding WK voetbal“. Dit nieuwsartikel staat nu bovenaan op de website van de Trouw. Who cares? Mij boeit het totaal niet omdat ik me niet interesseer in voetbal. Echter, voor de voetbalfanatici is dit artikel erg interessant. De journalisten spelen dus in op verschillende interesses onder hun lezers. Ik zou weer eerder de artikelen over ‘religie en samenleving’ lezen. Ofwel, je scant altijd het nieuws en haalt eruit wat voor jou relevant (4.2) is, iets wat aansluit bij jouw interesses (5.1, 5.2, 11), enz.

Wist je dat…

Als je nieuws leest, is het allang niet meer een weergave van de oorspronkelijke gebeurtenis. Wait what, how? Kijk, je hebt “een situatie”. Deze situatie wordt door de journalist gefilterd, geïnterpreteerd, en in een verhaal gegoten. De lezer krijgt dus de journalistieke constructie van “de situatie” te lezen. Vervolgens filtert en interpreteert de lezer het nieuwsitem ook weer waardoor er een bepaald beeld ontstaat van “de situatie”. Ofwel, een situatie gaat door tig processen heen voordat jij eens denkt (!) te weten wat er dan gebeurt is.

Het nieuws is vaak negatief van aard. Meestal heeft dit te maken met de nabijheid (4.1). Als een situatie zich ver weg afspeelt, is negativiteit een compensatiefactor. Echter heeft dit tot gevolg dat men ‘bang’ raakt voor al wat op afstand is. Immers, wij krijgen het beeld voorgeschoteld dat mensen in verdere landen en culturen elkaar veel meer naar het leven staan dan wij hier in onze cultuur.

Dus dit was het nieuws van…

As you see, wordt ‘het nieuws’ bepaald door o.a. een aantal factoren en krijgen wij slechts de weergave, de interpretatie, van de journalisten [de media]  te lezen. Dit legt uiteraard een bepaalde macht bij de media, want ze kunnen ons van alles wijsmaken. Met blogs is het idem dito. Wij bloggers zijn een mediakanaal. Wij structureren berichten, al dan niet met een waslijst aan factoren in ons achterhoofd vanwege SEO, en gooien deze berichten en mass op the interwebz. De zogenaamde influencers hebben hierin een aanzienlijk sterke positie omdat zij hun lezers van alles kunnen wijsmaken. Bijvoorbeeld dat een ei de menstruatie van een kip is. 😉

Anyways, misschien moeten wij geen belang hechten aan een situatie omdat het in het nieuws is, maar eens iets kritischer kijken naar waarom die specifieke gebeurtenis nou nieuws is. Echt niet alles wat de media ons vertelt is even boeiend/noodzakelijk om te weten/newsworthy. Moraal van het verhaal: neem niet alles aan voor zoete koek. Note to self: misschien moet ik toch eens het nieuws gaan volgen.

Q: Hoe kijk jij aan tegen nieuws?


Bronnen:
– Galtung, J., & Ruge, M. H. (1965). “The structure of foreign news.” Journal of peace research, 2(1), 64-91.
– Eilders, C. (2006). “News factors and news decisions. Theoretical and methodological advances in Germany.” Communications, 31(1), 5-24.

Like what you read? Volg mij via Bloglovin, Facebook, Twitter, of Instagram!

 

 


Geplaatst

in

door

Reacties

15 reacties op “Waarom is ‘nieuws’ eigenlijk nieuws?”

  1. Morgaine avatar

    Hoe kom je erop! Maar goed, dat zeg ik ook altijd, het nieuws, ja het zal wel tegenwoordig, helaas nemen de meesten alles voor waarheid aan en dan noch, is het echt live? Of is het alweer zovelen uren/dagen verder. Vroeger kon ik mij er echt druk om maken nu was het meest erge nieuws wat ik kreeg in 2016, het overlijden van George Michael, maar nu weer achteraf, zelfmoord? hart? Of was het toch iets anders en aids.. pfffff hou op, schei uit!

    X

    1. Roos avatar

      Hoe ik erop kom? Volg nu een module ‘communicatieklassiekers’ en dit was gisteren het onderwerp. Vond het wel newsworthy. 😛

      Ja, de meeste mensen nemen alles maar aan, terwijl… Het is slechts interpretatie; een weergave van een gebeurtenis in een journalistiek jasje. Geen 100% accurate verslaglegging.
      De berichten achteraf over George Michael vallen onder continuïteit trouwens, hehe.

      1. Morgaine avatar

        Whatever, niet zeiken, de man is dood, hoe is dan onbelangrijk, ~rouwt~

        https://www.youtube.com/watch?v=c-Ut39MGwAo

        Oeh, ahhhhhhhhhhh 😉

  2. די מריו avatar

    Ik ben dol op nieuws. maar dat kun je natuurlijk ook wel elke dag op mijn log zijn met dit was het nieuws. Maar dat is ook vaak hoe ik het zie. Daar heb je gelijk in. Verder weet ik natuurlijk hoe nieuws gemanipuleerd wordt door de media. Ik merk dit natuurlijk ook vaak met discussie’s over Israël.

    Love As Always
    Di Mario

    1. Roos avatar

      De discussies over Israël worden vaak ook erg eenzijdig weergegeven (voor zover ik er wat van meekreeg tenminste). Dat is het probleem met veel nieuwsmedia; je krijgt slechts één kant te zien. De kant die hen het beste uitkomt, de kant die het meest newsworthy is. Ik ben van mening dat het juist de taak van nieuwsmedia is om een genuanceerd beeld te scheppen; om alle kanten van een situatie te benoemen en zelf geen waardeoordeel eraan te hechten. Laat de lezers zelf bepalen wat ze van een situatie vinden…

      Wat dat betreft, is jou nieuwsrubriek een opsomming van nieuwsfeiten en geen interpretatie die jij doordrukt bij je lezers. Nieuws zoals het zou moeten zijn. :p

      1. די מריו avatar

        Wat dat laatste betreft.. is het wel een beetje gekleurd.. als het over mijn favoriete voetbalclub gaat.. 😉 Israël is inderdaad vaak eenzijdig. Hier in Nederland tegenwoordig vaak tegen Israël en daar mag ik dan tegen op boksen, maar gelukkig weet ik wel iets over het land en hoe het er daar aan toegaat zodat ik mijn mannetje meestal wel sta. En daarbij.. ook niet alles wat ze daar doen is altijd goed.

        Love As Always
        Di Mario

  3. Gewoon Sher avatar
    Gewoon Sher

    Oh wauw, super interessant! Leuk dat je hierover schrijft *slaat je blog op*

    1. Roos avatar

      Thanks Sher! Leuk dat je me volgt. 🙂

  4. Marjan avatar
    Marjan

    Nieuws wordt (soms?) zelfs verzonnen, en zonder echte research te doen zo overgenomen door nieuwsredacties.
    Kijk maar eens naar deze video!

    https://www.facebook.com/nowyouseetv/videos/1118510328185653/?pnref=story

    1. Roos avatar

      Het overnemen van nieuws, en zogenaamde feiten am sich, gebeurt sowieso veel. Wat dacht je van de mensen die altijd een hele felle mening hebben omtrent zaken waarvan ze eigenlijk niet weten waarover het gaat? Ze hebben ergens iets gehoord en nemen dat voor waar aan, zonder zelf te onderzoeken wat wel/niet waar is. Echter, dat nieuwsredacties dat ook doen, is ethisch onverantwoord. Je vertrouwd erop dat het nieuws je op de hoogte stelt van de gebeurtenissen in de wereld, maar in hoeverre doet de nieuwsmedia dat nou echt?

      Interessante video trouwens, dank voor het delen! 🙂

  5. Sabine avatar

    Heel interessant! Iets dat ik niet kan zeggen van veel nieuws hahaha 😛 Ik lees echt lang niet alles, volg ook zo min mogelijk. Als het écht belangrijk is bereikt het me wel denk ik altijd.

    1. Roos avatar

      Hahaha, thanks! 😛 Ja, als iets echt een issue is, bereikt het ons (althans, mij) wel via Facebook. Al vind het ik bbc news in one minute concept wel weer handig. Mogen ze hier ook wel invoeren. Gewoon in 1 minuut de headlines van die dag. Geen half uur saaie blabla of een krant doorspitten, gewoon snel en to the point. 😛

  6. Sammie avatar

    Ik vind heel veel ‘nieuws’ wat in het journaal komt eigenlijk helemaal geen nieuws. Vlokje sneeuw wat voor drama zorgt, de koning die boe of bah zegt, maxima haar nieuwe jurk, dat soort nieuwsitems vind ik echt vreselijk.

    1. Roos avatar

      I couldn’t agree more! Wat boeit het ons nou wat ‘het koningspaar’ uitvreet? Ach ja, gelukkig kunnen we ervoor kiezen om ‘het nieuws’ niet te volgen. :p

  7. […] ik toch wat theorie binnen zou krijgen. As I said, het is best interessant. Trouwens, dat stuk over waarom nieuws eigenlijk nieuws is, komt dus van zo’n college. Binnenkort zal ik nog wel een paar theorieën uitschrijven, want […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *