Oecumene, het religieuze eenheidsideaal

Dit paper heb ik geschreven in maart 2015 samen met een medestudent, en is beoordeeld met een 8. Bijlagen waarnaar wordt verwezen, zijn niet in dit blog opgenomen. Klik hieronder voor de PDF. Let me know what you think! 🙂

Oecumene, het religieuze eenheidsideaal

 

Samenvatting

Iedere gelovige verlangt toch naar God of het goddelijke? Dit basale punt is waar het bij religie eigenlijk om draait en toch is er zoveel onenigheid over. Alleen al binnen het christendom zijn zovele stromingen die allemaal net iets anders hun geloof belijden en allemaal net iets andere opvattingen hebben. Er wordt meer waarde gehecht aan de verschillen dan aan de overeenkomsten en ieder vindt dat de eigen manier ‘de enige manier’ is om te geloven. Als het begin van geloof het verlangen naar God is, dan begint iedereen toch hetzelfde? Echter, in de realiteit is de eenheid weg. Religie is versnipperd en elke splinter claimt de waarheid te kennen. Eenheid, dat is wat mist. Zo denkt de oecumenische stroming er ook over; een stroming die uit is op eenheid en verbondenheid binnen het christelijke geloof. In dit paper wordt aan de hand van twee casussen uitgewerkt wat de oecumene is, wat oecumenische beweging kenmerkt, en hoe het eenheidsideaal in de praktijk tot uiting komt. De twee oecumenische gemeenschappen die worden besproken zijn de Dominicuskerk te Amsterdam, en de gemeenschap van Taizé in Zuid-Frankrijk.

[blockquote align=”none” author=”Frère Roger, oprichter Communauté de Taizé.”]“In het diepst van ons mens-zijn ligt de hoop op een aanwezigheid, het stille verlangen naar gemeenschap. Laten we niet vergeten dat alleen al dit verlangen naar God het begin is van geloof”[/blockquote]


Like what you read? Volg mij via Bloglovin, Facebook, Twitter, of Instagram!

 


Geplaatst

in

door

Reacties

6 reacties op “Oecumene, het religieuze eenheidsideaal”

  1. Aad Verbaast avatar

    Mooi natuurlijk zo’n streven om met elkaar hetzelfde na te streven.

    Maar == dat God liefde is, enkel liefde. == heb ik nog niet kunnen ontdekken als ik de Bijbel nauwkeurig bestudeer.

    1. Roos avatar
      Roos

      Klopt, ik ken ook Bijbelverzen die met die uitspraak in strijd zijn.
      Echter, het streven naar eenheid is een mooi uitgangspunt.

  2. Aad Verbaast avatar

    “Enkele”?
    Paradijs: mislukte. Straf waar we nog ‘de vruchten van plukken’
    De zondvloed: totale vernietiging van alles wat leefde. Behoudens enkele uitzonderingen.
    Sodom en Gomorra: met de grond gelijk gemaakt.
    Egypte: totaal te gronde gemaakt.

    En dan ben ik nog maar bij Exodus..

    1. Roos avatar
      Roos

      Ik probeerde het netjes te houden. Het Oude Testament staat bomvol met ‘oog om oog, tand om tand’ en andere vergeldingen en straffen. Het Nieuwe Testament daarentegen predikt naastenliefde en geweldloosheid.
      Uiteindelijk is iedereen vrij om zelf zaken te interpreteren en zijn/haar geloof uiting te geven. Als iemand God ervaart als zijnde liefde, dan is dat voor diegene zo. Of een ander het daar mee eens is, is een totaal ander verhaal.

      1. Aad Verbaast avatar

        OT en NT zijn dan ook niet met elkaar te vergelijken. God en Jezus moeten een geweldig generatieconflict gehad hebben 😉

        1. Roos avatar
          Roos

          Eerste verbale reactie: haha geweldige opmerking. 🙂
          Na even denken: het ironische hierbij is dat sommigen stellen dat God en Jezus een en dezelfde ‘persoon’ zijn. Ik krijg soms ook meer het idee dat God in een persoonlijkheidscrisis verkeerd. Overigens is dat ook niet zo gek als zovele mensen ook zovele godsbeelden hebben; aan welk beeld zou je willen voldoen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *