Project plastic: paganisme, ethiek, en plasticgebruik

Dit is het projectpaper wat ik voor Ethiek van de Wereldreligies heb geschreven. De opdracht was om pagan ethics te onderzoeken en erop te reflecteren, om uit te zoeken wat het effect van plastic op het milieu is, en om je plasticgebruik in kaart te brengen en te minderen. Geschreven mei 2016, beoordeel met een 8. Hieronder de link naar de PDF.

Project Plastic: Paganisme, ethiek, en plasticgebruik

Samenvatting

De grote kracht van plastic is tegelijkertijd haar grootste handicap: duurzaamheid. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en blijft liggen in de natuur. Veel plastic belandt in het water en een van de grote risico’s is dat het plastic, inclusief de giftige stoffen die in plastic zitten, in de voedselketen terechtkomen. Middels dit projectpaper probeer ik mogelijkheden te vinden om beter met het milieu om te gaan en een oplossing te vinden voor ons plasticgebruik bezien vanuit de paganistische ethiek. Mijn onderzoeksvraag luidt: Welke handvatten biedt het paganisme, vanuit haar ethische overtuigingen, aan de mensheid om verantwoorder met het milieu, en dan in het bijzonder met plastic, om te gaan? Dit projectpaper is zowel descriptief als subjectief-reflectief. Er zullen diverse ethische waarden uit het paganisme beschreven worden, gevolgd door een persoonlijke reflectie. Ethiek in het paganisme wordt vormgegeven vanuit overtuigingen. ‘Het paganisme’ is ook een hele grote groep bestaande uit diverse tradities die elk een eigen focuspunt hebben. Toch komt in alle tradities de natuur weer terug. De mens is een met de natuur en wij dienen zorg te dragen voor de aarde. In de conclusie wordt duidelijk dat paganisme geen concrete handvatten biedt voor plasticgebruik omdat voornamelijk de eigen verantwoordelijkheid van een mens wordt aangesproken.  Leef bewust, wees bewust van je handelen en de gevolgen daarvan. Zorg dat je geen schade aanricht, en leef je leven in harmonie met de natuur.


Like what you read? Volg mij via Bloglovin, Facebook, Twitter, of Instagram!

Geplaatst

in

door

Reacties

11 reacties op “Project plastic: paganisme, ethiek, en plasticgebruik”

  1. loenaaraya avatar
    loenaaraya

    Wel wow wat een krachtige paper. Ik heb echt met veel plezier en interesse gelezen. Echter heb ik notities genomen en enkele zaken bespreken of bevragen, dit bedoel ik goed hoor, deze paper biedt namelijk enorm veel potentieel om te discussiëren 🙂

    Om te beginnen is er het do as ye wil. Ik betwijfel of fout de hoofdregel is of dat ie voort vloeit uit de regel van 3 ( alles wat je doet komt in 3voud terug). Want als er namelijk iets voor zorgt dat alles wat je doet in drievoud terug komt dan denk je wel een paar keer na voor je negatieve energie de wereld in stuurt. Maar indien nodig is het geen ramp om eens de bezem ergens doorheen te halen, mensen te schrappen uit je leven. En goed voorbeeld kan je daarvoor vinden in ‘het boek der schaduwen’ van phyllis currott waar men een man ‘bindt’ nadat hij iemand geeft pijn gedaan. Het is zoals je al zei een flexibele regel.

    Daarnaast is het moeilijk om zonder plastic te leven. De mensen die dit doen leven ook wel onder de naam ‘no impact’ of ‘leven zonder afval’. Als je even verder met me wil meedenken is vlees eten ook niet erg ‘als je niemand schade berokkend’… Veel (niet allemaal) pagans zullen dan ook vegan blijken. Maar vegan en plasticvrij is haast onmogelijk. Een interessante blog hierrond is ‘emma and john’, als je verdere interesse hebt hierover dan geef ik hé graag de link.

    Verder heerlijk geschreven. Het kan haast niet anders dan dat je goede punten zal Halen 🙂

    1. Roos avatar

      Haha, ja er valt flink over te discussiëren ja! Wel, het viel me op dat heel veel regels dus vrij flexibel zijn. Als alles in drievoud terugkomt, moet ik er niet eens aan denken om negativiteit het universum in te sturen. Nee, lijkt me 10x niks, hehe. Zal het boek der schaduwen eens opzoeken, klinkt interessant!

      Plasticvrij leven is amper te doen. Zoals ik al zei, heel veel bestaat uit plastic, ook mijn koffiezetapparaat. Er zit natuurlijk verschil in functioneel plastic en verpakkingsplastic. Het verpakkingsplastic komt in de natuur terecht en dat moeten we dus voorkomen en een oplossing voor bedenken. Functioneel plastic.. Wel, ik ben nog steeds gek op m’n koffiezetapparaat, haha.
      Vlees eten is een lastige. Zelf eet ik graag een stukje vlees, maar toch hoeven dieren niet te lijden zodat ik vlees op m’n bord heb liggen. Dat hele veeteelt vleeskweken, ja dat hoeft dus niet. Maar, een koe die oud is… Dat is anders, en dan berokken je geen schade. Denk ik dan… Maar, zo gaat het niet worden, vrees ik.

      Ja, knal die link er maar onder, ben benieuwd. 🙂

  2. loenaaraya avatar
    loenaaraya

    Die vegandiscussie start ik wel eens ergens anders 😉 maar het boek is een roman over hoe en amerikaanse heks haar eerste jaar als heks beleeft.

    De conclusie van emma en john en hun poging tot vegan zero impact vind je hier: http://www.emmajohn.nl/2016/04/vegan-challenge-laatste-update.html?m=1
    Op de rest van hun blog vin je tips over plastic en afvalvrij leven.

    Wat wij hier omtrent plastic doen is een grote tas meenemen bij het winkelen en alle tasjes afslaan. Verder kom ik jammer genoeg nog niet…

    1. Roos avatar

      Dank, zal het binnenkort even lezen. Vertoon nu studie-afwijkend gedrag, dus ga maar eens met een enorm saaie opdracht voor maandag bezig, yugh!
      Ennuh, ja veel verder dan een eigen tas meenemen kom ik ook nog niet. Best lastig hè?
      Oh, en sorry voor je vegandiscussie, ik heb daar gewoon te weinig verstand van. Heb me nooit verdiept in vegans, hehe.

  3. Sabine avatar

    Jeetje meid wat een stuk weer! Knap hoor hoe je dat zo in elkaar draait. Ik heb het niet gelezen, alleen de inleiding en conclusie. Heel interessant! Er zijn volgens mij ook megaveel cultuurverschillen in de omgang met plastic en de bewustwording daarvan.

    1. Roos avatar

      Haha, thnx! En ik lees ook vaak alleen een inleiding en conclusie bij artikelen en papers van anderen hoor, haha. Biedt genoeg perspectief en als iets aanspreekt kun je altijd verder lezen. 🙂
      Ja, het is best apart alleen al om te beseffen hoe afhankelijk wij eigenlijk van plastic zijn. Iedere cultuur reageert er inderdaad weer anders op, evenals iedere geloofsovertuiging. Bewustwording van de schade van plastic en proberen dit in te perken, zou al een goed begin zijn.

  4. די מריו avatar

    Roos… voor mij had je al een voldoende als je je naam erboven had geschreven, maar als je dit allemaal hebt gedaan… 10 met een griffel. Mooie stof tot nadenken.

    Loe As Always
    di mario

    1. Roos avatar

      Hahaha, nou m’n naam staat op het voorblad van de versie die ik heb ingeleverd, dus die voldoende zit er dan al in. 😛 Dankjewel! 🙂

  5. Judith avatar

    Hoi Roos, wat een ontzettend tof artikel! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat er mensen zijn die dit soort dingen dus onderzoeken. Of dat er toch wel veel informatie over is. Ik heb in de afgelopen maand door een term in Het Boek der Schaduwen van Phyllis Currot, namelijk “spirituele ecologie”, ineens de link gelegd tussen het paganisme en zero waste. Twee dingen waar ik me al een tijdje mee bezig houd. Mijn conclusie was dat het in mijn ontwikkeling als pagan ook niet meer dan logisch is dat ik stappen zet om met name mijn plastic afval te verminderen. En te flirten met minder vlees en dierlijke producten eten.

    Om dan toch een klein beetje op de vegan discussie in te gaan: het is mijn inziens heel natuurlijk dat mensen vlees eten en enkele andere dierlijke producten (denk eieren en honing), en ons lichaam heeft de voedingsstoffen hieruit ook nodig. De hoeveelheden die wij eten en de hele industrie die er omheen is ontstaan, rijzen echter de pan uit en zorgen voor ontzettend veel vervuiling en dierenleed. Ik denk dat veel pagans en zero wasters zich hier wel van bewust zijn en ook zeker bezig zijn met het verminderen van de inname van dierlijke producten. Maar de meeste pagans die ik ken zijn niet vegan of vegetarisch (ik ook niet), en voor veel zero wasters geldt hetzelfde.

    Goed dat je zelf ook bent gaan kijken naar je plastic gebruik. Ik denk dat er, ook als je nog thuis woont, echt wel stappen te zetten zijn, zoals inderdaad zelf tassen meenemen als je wat gaat kopen, een herbruikbaar drinkflesje gebruiken en verpakkingsvrije snacks maken. De site van Nikki en Jessie (www.emmajohn.nl) is inderdaad een hele goede, juist voor dit soort tips en inpiratie. Mocht je meer over Zero Waste willen weten, hou dan zeker ook hun site en die van Yvonne Renckens (www.yfairproductions.nl) in de gaten voor de aankondiging van de Zero Waste Bloggers Meeting in oktober, waar we naast de Nederlandse bloggers juist ook de lezers en geïnteresseerden willen uitnodigen. De sites van de Amerikaanse Lauren Singer (www.trashisfortossers.com) of de Deense Gitte Mary (www.gittemary.com) vind ik ook erg goed en leuk om te volgen. Wat betreft de link tussen paganisme en no plastic… daar ga ik zelf nog achteraan en een hoop over uitpluizen, nadat ik dit allemaal heb laten bezinken! Dankjewel dat je me met je paper een stukje verder hebt geholpen 🙂

    1. Roos avatar

      Hey Judith, wat leuk dat je mijn paper hebt gelezen! Vaak vinden mensen dit toch een hele lap tekst en daardoor niet ‘leeswaardig’, haha.
      Paganisme is erg interessant en richt zich natuurlijk op het behoudt van de natuur. Zero wasters handelen ook in het belang van de natuur, maar minder vanuit een spirituele overtuiging. De pagans, of heksen, die ik ken, zijn inderdaad ook niet vegetarisch. Hoeft ook niet. Wat jij ook zegt; we hebben dierlijke producten nodig. Alleen, wij mensen buiten de boel nu een beetje uit en nemen veel meer dan dat we nodig hebben.
      Leuk dat je je verder wilt verdiepen in paganisme en ecologie. 🙂 Neem ‘dark green religion’ ook maar op in je zoektermen. Dit is niet pagan, meer wetenschappelijk, maar wel erg eco-friendly. 🙂

      1. Judith avatar

        Ik snap inderdaad dat zo’n lap tekst mensen af kan schrikken, maar voor mij is het precies waar ik nu mee bezig ben, dus supertof om te lezen. Bedankt voor de tip over zoektermen! Was al bezig met spiritual ecology en combinaties van paganism/wicca/druidry met plastic/zero waste en dat soort zaken, voor de meer praktische kant. Maar juist het wetenschappelijke lijkt me ook leuk. Top! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *