Labeltjes, vooroordelen, we krijgen er allemaal mee te maken. Iedereen heeft wel eens een vooroordeel over een ander, of wordt behandeld vanuit een bepaald vooroordeel. Zo loop ik wel eens met een grote boog om een groepje hangjongeren heen, terwijl zo af en toe iemand uit dat groepje heel netjes groet; iets wat je absoluut niet verwacht. Of, ik wil niet met bepaalde studenten samenwerken omdat ze ‘er uit zien alsof ze niet weten wat ze moeten doen’. Onzin natuurlijk, for we have already spoken about that intelligence and appearence aren’t linear.
Vorige week kreeg ik zelf nog met een vooroordeel te maken. “Je hebt niks,” was de reactie toen ik vertelde dat ik bij een psycholoog liep. Een paar dagen later las ik bij Anne over stigmatisering. That made me think… Het beeld wat iemand van jou heeft kan plots veranderen doordat jij ‘ineens’ een label hebt. Dus, mocht er uit de onderzoeken naar voren komen dat ik wel ADHD/ADD heb, be warned, want misschien veranderd mijn persoonlijkheid dan spontaan. Wie denkt dat dit onzin is, raise your hand. Toch gebeurt het vaak dat iemands beeld van een ander veranderd doordat de ander ineens een label heeft. Men had een vooroordeel bij dat label en probeert ineens de persoon die hij kent daar binnen te plaatsen, en dat gaat niet zo gemakkelijk.
Vooroordeel of waarneming?
Mijn oudste zusje liep een hele tijd op krukken. Het is sociaal wenselijk om in de bus op te staan voor mensen die slecht te been zijn. Toen zusje een goede dag had, geen pijn, ging ze eens zonder krukken naar school. Toen ze de dag daarna weer met krukken liep, stond niemand in de bus voor haar op. Later hoorde ik van een kennis dat “ze gewoon kan lopen, dus waarom zou iemand op staan? Waarschijnlijk gebruikt ze die krukken gewoon om een zitplaats te krijgen, en daar trappen ze niet meer in.” Wait what? Dus zusje liep voor de lol op die krukken, omdat men haar ook wel eens zonder zag en ze dus ‘gewoon kon lopen’. Niemand wist wat de reden van de krukken was, niemand vroeg er naar, men oordeelde enkel op wat men zag.
Dat oordelen doen we vaak. Soms bewust, soms onbewust. Ik probeer me zoveel mogelijk bewust te zijn van een vooroordeel, en niet gelijk vanuit die gedachte jegens iemand te handelen. Mensen zijn meer dan een vooroordeel wat ze op jou uitstralen. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk…
Lady Gaga
Als we het dan toch over vooroordelen hebben: hoe denk jij over Lady Gaga? Veel mensen vinden haar vreselijk, ordinair, blasfemisch, enz. Anderen vinden haar geweldig en scharen zich onder de little monsters. Bij artiesten vliegen de vooroordelen je sowieso al om de oren; ‘de roem is ze naar de kop gestegen’, ‘ze gebruiken drugs,’ ‘het gaan ze alleen maar om…’, enz. I wonder, heeft ooit iemand gevraagd wat een ander beweegt om zich op een bepaalde manier te uiten, in plaats van enkel bij dat vooroordeel te blijven?
Nu gebruiken veel artiesten inderdaad drugs, en sommigen ontsporen zeker, maar lang niet allemaal. Kijken naar Lady Gaga, zij is niet zomaar iemand natuurlijk. Madonna was er niets bij, Gaga is extravagantie ten top. Toch denk ik niet dat ze een aandachtsgeile freak is. Ze toont bijvoorbeeld ook veel inzet voor de LGBT-gemeenschap, stimuleert mensen om zichzelf te zijn en zichzelf te accepteren, en draagt daarmee een hoop positieve energie uit. Die positieve energie had natuurlijk ook anders verspreid kunnen worden; iets minder freaky, perhaps?
Denkend aan Gaga, komen er ongetwijfeld een hoop gedachten, vooroordelen, bij je op. Gebaseerd op waarneming – haar clips zijn ook niet niks – of op geruchten, maar heb je ooit overwogen om te kijken naar wat achter de waarneming ligt? Welke motieven, ideeën, de drijfveer voor hetgeen Gaga laat zien? En nu niet zeggen dat dat onmogelijk is omdat je een artieste toch niet te spreken krijgt… 😉
Onderzoek…
Roos, waarom noem je eigenlijk Lady Gaga als voorbeeld? Well, momenteel volg ik het vak ‘Media, Religie, en Populaire Cultuur’. Onze casus is Lady Gaga; meer specifiek: de religieuze dimensies bij Lady Gaga. Ze gebruikt namelijk een hoop religieuze symboliek in haar teksten en clips. We gaan in vier onderzoeksgroepen een aspect van Gaga’s religieuze symboolgebruik onderzoeken. Hoogstwaarschijnlijk kom ik in de groep die zich richt op fans. Dus, ken of ben jij iemand die zwaar fan is van Lady Gaga, een echte Little Monster, en lijkt het jou leuk om hierover geïnterviewd te worden? Let me know!
Wat. Een. Twist.
Ja, begin je een blog over vooroordelen, eindig je bij een oproep voor Lady Gaga fans. Dit is dus het leuke van bloggen: je weet nooit waar je artikel eindigt – in mijn geval tenminste. Zo begon ik met wat zinnen over muziek *deleted*, daarna over hoe afgelopen week ging *deleted*, en vervolgens kwam ik via vooroordelen bij Lady Gaga. Best interessant hoe zo’n schrijfproces gaat. Anyways, omdat ik al sinds vanochtend een nummer in m’n hoofd heb, zal ik jullie er ook even mee opzadelen.
Enjoy your day!
♥
Bron afbeelding: Jaap Cleutjens.
Geef een reactie