Bevrijdingsdag. Morgen is het zo ver: door het hele land heen zijn weer diverse ‘Bevrijdingsfestivals’ met zang, dans, theater, een hoop fastfood, en een hoop mensen die entertainment zoeken en hun geld slijten aan kraampjes met diverse snuisterijen. Bevrijdingsdag dus, een grote, langdurige feestdag waarop het vieren van ‘vrijheid’ centraal staat.
Een aantal jaren achtereen ging ik naar ‘Bevrijdingsfestival Overijssel’. Geweldig vond ik het, met een paar vriendinnen over het terrein struinen, muziek luisteren, gezelligheid, waterpijpje because I’m no saint, meezingen of iets wat daar op leek, en gewoon de hele dag lol maken. Van tevoren hadden we natuurlijk de setlist uitgeplozen en we wisten precies wie wanneer op welk podium speelde. Waren wij nou echt bezig met ‘vrijheid’, met ‘vrij zijn’? Honestly, niet echt. Wij waren voornamelijk bezig met feesten en lol maken. As most people, I guess.
Vrijheid geef je door
“Vrijheid geef je door” dat is de leus die elk jaar weer wordt herhaald. Basically vieren we met Bevrijdingsdag de dag dat Nederland bevrijd werd van de Duitsers. Ook denken we op deze dag aan vrijheid in relatie tot mensenrechten. Afgelopen week hoorde ik constant op de radio hoe benadrukt werd dat het niet vanzelfsprekend is om ‘vrij’ te zijn, dat wij wellicht bevoorrecht zijn. Wij zijn ‘vrij’. Dit zette me aan het denken: wat is vrijheid eigenlijk? En, in hoeverre zijn wij nou daadwerkelijk vrij?
‘Vrij zijn’?
‘Vrijheid’, of ‘vrij zijn’ komt, voor mij, neer op ‘ongebonden zijn’ in de meeste brede betekenis. Dus, geen slaaf zijn, je eigen pad kunnen gaan, jezelf kunnen zijn, ‘nee’ mogen zeggen, enzovoort.
[blockquote align=”none” author=”Nelson Mandela”]“For to be free is not merely to cast off one’s chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others.” [/blockquote]
Zijn wij vrij? Zijn wij geen slaaf van onze maatschappij? Worden wij niet aangevallen op alles wat we zeggen, want het zou wel eens discriminerend of racistisch kunnen zijn. Leven wij niet in een wereld waarin je zogenaamd vrij bent om je mening te uiten, maar tegelijkertijd wordt aangevallen als jouw mening afwijkt van de mainstream? Of, de mensen die ‘vrijheid van meningsuiting’ zien als een excuus om er lustig op los te discrimineren. Denk aan mensen in schuldsanering, of überhaupt iemand met schulden, is zo iemand ‘vrij’? Zijn wij mensen geen slaaf van de moneyflow geworden? Immers, we werken om geld te verdienen want dat geld hebben we nodig om ons zogenaamde vrije leven te leiden.
Voel jij je vrij? Vrij om te doen wat je wilt, vrij om jezelf te zijn? Er zijn zoveel mensen die niet de vrijheid voelen om uit de kast te komen – want dat mag bijvoorbeeld niet van het geloof. Mensen die gepest worden, kinderen die door hun ouders worden ‘gedwongen’ om een bepaalde opleiding te doen, geweigerd worden voor een baan vanwege je afkomst of huidskleur, je bezwaard voelen om taart te eten op een verjaardag omdat men je er op blijft attenderen dat je te zwaar bent, is dat vrijheid?
Vrijheid is absoluut niet vanzelfsprekend. Echter, zijn wij in staat om vrijheid door te geven? Moet het in den beginne niet zijn ‘gun elkaar de vrijheid‘? Geef ieder mens de mogelijkheid om vrij te zijn, in de breedste zin van het woord. Gun je medemens het om zichzelf te zijn, gun het je kinderen om de opleiding te volgen die zij graag willen volgen, maak een ander niet ‘af’ omdat hij een andere mening heeft…
Think about it…
[blockquote align=”none” author=”Jim Morrison”]“The most important kind of freedom is to be what you really are. You trade in your reality for a role, you trade in your sense for an act, you give up your ability to feel, and in exchange, put on a mask. There can’t be any large-scale revolution until there’s a personal revolution, on an individual level. It’s got to happen inside first.”[/blockquote]
Overigens probeer ik nu geenszins af te doen aan hoe erg oorlogen, bezettingen, en gevangenschap zijn, evenals vrouwenbesnijdenis, doodstraffen, en andere zaken gerelateerd aan mensenrechten. Daar moet zeker aandacht aan besteedt worden en voor gestreden worden. Zijn wij hier in Nederlands bevoorrecht als het op vrijheid aankomt? Ja, vergeleken met veel andere landen wel en dat mogen we best vieren. Vergeet alleen niet dat vrijheid ook op veel kleinere schaal speelt, en dat je in je eigen kleine wereldje ook kunt bijdragen aan ‘vrijheid voor iedereen’.
Naast al het feesten op de festivals, mag men best eens stilstaan bij wat ‘vrijheid’ nou daadwerkelijk is; bij wat we nou eigenlijk vieren. Soms heb ik het idee dat mensen dat wel eens vergeten en enkel ‘het feest’ zien in plaats van de ideeën erachter, like I used to.
Laten we morgen weer de vrijheid gedenken en vieren, evenals bedenken hoe jij zelf kunt bijdragen aan die vrijheid. Immers, ‘vrijheid geef je door’. 😉
Wat betekent ‘vrijheid’ voor jou?
♥
Bron afbeelding: Nadeem1991.
Geef een reactie