Bevrijdingsdag, vrijheid, en vrij zijn

Bevrijdingsdag. Morgen is het zo ver: door het hele land heen zijn weer diverse ‘Bevrijdingsfestivals’ met zang, dans, theater, een hoop fastfood, en een hoop mensen die entertainment zoeken en hun geld slijten aan kraampjes met diverse snuisterijen. Bevrijdingsdag dus, een grote, langdurige feestdag waarop het vieren van ‘vrijheid’ centraal staat.

Een aantal jaren achtereen ging ik naar ‘Bevrijdingsfestival Overijssel’. Geweldig vond ik het, met een paar vriendinnen over het terrein struinen, muziek luisteren, gezelligheid, waterpijpje because I’m no saint, meezingen of iets wat daar op leek, en gewoon de hele dag lol maken. Van tevoren hadden we natuurlijk de setlist uitgeplozen en we wisten precies wie wanneer op welk podium speelde. Waren wij nou echt bezig met ‘vrijheid’, met ‘vrij zijn’? Honestly, niet echt. Wij waren voornamelijk bezig met feesten en lol maken. As most people, I guess.

Vrijheid geef je door

“Vrijheid geef je door” dat is de leus die elk jaar weer wordt herhaald. Basically vieren we met Bevrijdingsdag de dag dat Nederland bevrijd werd van de Duitsers. Ook denken we op deze dag aan vrijheid in relatie tot mensenrechten. Afgelopen week hoorde ik constant op de radio hoe benadrukt werd dat het niet vanzelfsprekend is om ‘vrij’ te zijn, dat wij wellicht bevoorrecht zijn. Wij zijn ‘vrij’. Dit zette me aan het denken: wat is vrijheid eigenlijk? En, in hoeverre zijn wij nou daadwerkelijk vrij?

‘Vrij zijn’?

‘Vrijheid’, of ‘vrij zijn’ komt, voor mij, neer op ‘ongebonden zijn’ in de meeste brede betekenis. Dus, geen slaaf zijn, je eigen pad kunnen gaan, jezelf kunnen zijn, ‘nee’ mogen zeggen, enzovoort.

[blockquote align=”none” author=”Nelson Mandela”]“For to be free is not merely to cast off one’s chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others.” [/blockquote]

Zijn wij vrij? Zijn wij geen slaaf van onze maatschappij? Worden wij niet aangevallen op alles wat we zeggen, want het zou wel eens discriminerend of racistisch kunnen zijn. Leven wij niet in een wereld waarin je zogenaamd vrij bent om je mening te uiten, maar tegelijkertijd wordt aangevallen als jouw mening afwijkt van de mainstream? Of, de mensen die ‘vrijheid van meningsuiting’ zien als een excuus om er lustig op los te discrimineren. Denk aan mensen in schuldsanering, of überhaupt iemand met schulden, is zo iemand ‘vrij’? Zijn wij mensen geen slaaf van de moneyflow geworden? Immers, we werken om geld te verdienen want dat geld hebben we nodig om ons zogenaamde vrije leven te leiden.

Voel jij je vrij? Vrij om te doen wat je wilt, vrij om jezelf te zijn? Er zijn zoveel mensen die niet de vrijheid voelen om uit de kast te komen – want dat mag bijvoorbeeld niet van het geloof. Mensen die gepest worden, kinderen die door hun ouders worden ‘gedwongen’ om een bepaalde opleiding te doen, geweigerd worden voor een baan vanwege je afkomst of huidskleur, je bezwaard voelen om taart te eten op een verjaardag omdat men je er op blijft attenderen dat je te zwaar bent, is dat vrijheid?

Vrijheid is absoluut niet vanzelfsprekend. Echter, zijn wij in staat om vrijheid door te geven? Moet het in den beginne niet zijn ‘gun elkaar de vrijheid‘? Geef ieder mens de mogelijkheid om vrij te zijn, in de breedste zin van het woord. Gun je medemens het om zichzelf te zijn, gun het je kinderen om de opleiding te volgen die zij graag willen volgen, maak een ander niet ‘af’ omdat hij een andere mening heeft…

Think about it…

[blockquote align=”none” author=”Jim Morrison”]“The most important kind of freedom is to be what you really are. You trade in your reality for a role, you trade in your sense for an act, you give up your ability to feel, and in exchange, put on a mask. There can’t be any large-scale revolution until there’s a personal revolution, on an individual level. It’s got to happen inside first.”[/blockquote]

Overigens probeer ik nu geenszins af te doen aan hoe erg oorlogen, bezettingen, en gevangenschap zijn, evenals vrouwenbesnijdenis, doodstraffen, en andere zaken gerelateerd aan mensenrechten. Daar moet zeker aandacht aan besteedt worden en voor gestreden worden. Zijn wij hier in Nederlands bevoorrecht als het op vrijheid aankomt? Ja, vergeleken met veel andere landen wel en dat mogen we best vieren. Vergeet alleen niet dat vrijheid ook op veel kleinere schaal speelt, en dat je in je eigen kleine wereldje ook kunt bijdragen aan ‘vrijheid voor iedereen’.

Naast al het feesten op de festivals, mag men best eens stilstaan bij wat ‘vrijheid’ nou daadwerkelijk is; bij wat we nou eigenlijk vieren. Soms heb ik het idee dat mensen dat wel eens vergeten en enkel ‘het feest’ zien in plaats van de ideeën erachter, like I used to.

Laten we morgen weer de vrijheid gedenken en vieren, evenals bedenken hoe jij zelf kunt bijdragen aan die vrijheid. Immers, ‘vrijheid geef je door’. 😉

Wat betekent ‘vrijheid’ voor jou?


Bron afbeelding: Nadeem1991.

Like what you read? Volg mij via Bloglovin, Facebook, Twitter, of Instagram!

Geplaatst

in

door

Reacties

12 reacties op “Bevrijdingsdag, vrijheid, en vrij zijn”

  1. Sabine avatar

    Mooi geschreven! Vrijheid is voor mij eigenlijk zoals je schrijft: kunnen zijn wie je bent, doen wat je wilt, wonen waar je wilt en je eigen keuzes maken. Ik voel me zeker vrij, maar als je naar deze omschrijving kijkt zijn er velen die niet die vrijheid hebben. Zoals je zegt door dingen zoals besnijdenis ed, of omdat iemand niet voldoende middelen heeft om te doen wat hij’zij wil. Of omdat hij niet uit de kast kan komen. Ik denk dat Nederland absoluut een fijn land is waar je vrij kunt zijn. Als ik naar mijn werk ga ik Bogotá zie ik elke dag weer tientallen, of meer, mensen die op straat leven. Door drugs of doordat ze niet anders meer konden. Gevangen in hun eigen leven. Of vluchtelingen uit Venezuela of uit Colombia zelf, die zie je ook veel. Colombia is heel verdeeld als het op vrijheid aankomt.

    1. Roos avatar

      Gevangen in hun eigen leven… Nog zoiets inderdaad. Bizar om die verdeeldheid te zien hè?

  2. Ballonnendoorprikker avatar

    Dag Roos,

    Een goed stukje wat je aan het denken zet.

  3. internettoerist avatar
    internettoerist

    Mooi stuk. Geen gemakkelijk onderwerp.
    Goed dat je eens benadrukt dat de “vrijheid” die wij kennen niet vanzelfsprekend is. De jeugd lijkt dat totaal niet te beseffen (ik kan me natuurlijk vergissen 😉 ).
    Men begint zelfs stakers te vergelijken met terroristen, ze “gijzelen” mensen. Men beseft echter niet hoe men vroeger heeft moeten vechten om een paar basisrechten af te dwingen voor het “werkvolk”, voor wat vrijheid. En deze rechten worden beetje bij beetje terug afgenomen. Om maar een voorbeeld te noemen van vrijheid, want vrijheid is rechten hebben.
    Als men bedenkingen maakt bij de islam, is men “xenofoob”. Men is blijkbaar de katholieke onderdrukking vergeten. De jeugd kent zijn geschiedenis niet, men kent het gevaar van godsdiensten niet. Een geloof die zijn dogma’s boven de reguliere wetten stelt, is het einde van vrijheid. Men moet daar kritisch tegen over staan. Geloof is een recht, zolang het geen anderen inperkt.

    Voor mij is vrijheid totaal onafhankelijk zijn. Onafhankelijk van geld, bezittingen en diensten. Zo kan niemand je een ‘schuld’ ten laste leggen of je ergens toe dwingen. Want je hebt geen verlangens of noden. Kinderen zijn voor het systeem ideaal. Via de kinderen kunnen ze de ouders totaal onder de duim houden. Want als de ouders opstandig worden, zijn de kinderen de dupe. Het zal wel duidelijk zijn dat de maatschappij voor mij een gevangenis is. 🙂 Hoewel we de beste gevangenis ter wereld hebben. 😉 In feite zou men los moeten geraken van de maatschappij. Maar het systeem is zo opgemaakt dat men er niet kan aan ontsnappen, tenzij men clochard wordt. En dat kan, maar wie is daartoe bereid? (ik, maar dat terzijde) Het komt dus van twee kanten.
    Maar dan ben je eigenlijk nog niet vrij. Je moet eten, je moet drinken, je kan je niet vestigen waar je maar wil. Men zou zich dus moeten terug trekken in de natuur, maar ook daar ben je niet vrij. Er zijn dieren, insecten, die jou zullen laten merken als het hun niet bevalt of als ze jou als een hapje zien. En je moet nog altijd eten.

    Kan men werkelijk vrij zijn? Ja… En je vermoedt waarschijnlijk al waar ik uitkom. 😉 Dat kan in een transcendente toestand.
    Dat is voor mij echte vrijheid. Stel je voor… zelfs niet afhankelijk zijn van voedsel, geen beperkingen. Kan het nog vrijer? 🙂
    Het ironische van de hele situatie, is dat onze maatschappij (de beste gevangenis) de kansen biedt om je te ontwikkelen tot transcendentie. De gevangenis is ook een weg tot bevrijding. Heel contradictorisch. 😀
    Ik zou dus zeggen: grijp alle kansen om je te ontwikkelen en gebruik de opgedane kennis om tot vrijheid te komen. Elk moet voor zichzelf uitmaken wat ‘vrijheid’ is. Wat voor mij ‘vrijheid’ is, is dat voor een ander misschien niet. We moeten elkaar dus ruimte gunnen. Ruimte is vrijheid, zoals jij ook aangeeft.

    Vriendelijke groet

    1. Roos avatar

      ‘De jeugd’ maakt zich vooral druk over het kunnen aanschaffen van de nieuwste gadgets. 😛 Vrijheid is onafhankelijk zijn, ja dat ben ik met je eens! De transcendente toestand, daar kan ik me nog niet zoveel bij voorstellen. Waarschijnlijk omdat ik te gebonden ben aan mijn aardse bestaan. 😉
      De maatschappij als gevangenis, ja zo kun je het inderdaad noemen. De ironie die je benoemt snap ik ook, al is de maatschappij natuurlijk een product van de mens. Dus, het is ook weer niet heel gek dat ons eigen product ons de kansen biedt die we nodig hebben om ‘vrij te komen’.
      Wat ruimte betreft… Ja, als jij vrij wilt zijn, zul je een ander ook vrijheid moeten gunnen. Hoe kun je met jezelf leven als je een ander dwingt in ‘gevangenschap’ of gebondenheid te leven, als jij dat zelf ook probeert te overkomen? Sowieso mag men elkaar wel wat meer gunnen. Ik zweer echt bij een ‘regel’ uit de hekserij: “An ye harm none, do what ye will.” Of ook: “Live and let live. Fairly take and fairly give.” Maar, dat is weer een andere discussie, haha. 🙂

  4. Morgaine avatar

    Zo grappig, in het boekje, Elke dag een Vraag, is het vandaag ook de vraag van de dag, wat betekent vrijheid voor jou.

    Ik blijf het een lastige vraag vinden, in de zin van wat jij allemaal al neer heb gezet, maar zoveel ruimte heb ik niet in het boekje natuurlijk.

    In persoonlijke zin, geld beschermd, dat is ultieme vrijheid in deze tijd, iets wat jij ook al aanhaalt. Vrij zijn van alles, ik ben nog op zoek naar die miljonair 😉

    X

    1. Roos avatar

      Haha, best voorspelbaar dat die vraag vandaag in het boekje staat. 😛 Ik wacht nog tot ik zelf miljonair word, hahahaha.

  5. […] schreef Roos dit artikel over vrijheid en wat vrijheid nu eigenlijk inhoudt. En ik zelf wil hier ook graag wat over […]

  6. Anne avatar
    Anne

    Ik heb even over je vraag moeten nadenken.. 😉
    Vrijheid is voor mij: kunnen nadenken over dit soort vragen. Zolang ik hier de tijd, de rust en de plaats voor heb -dus zonder doodsangst, consequenties, de zorgen van een wereld op mijn schouders, voel ik me toch wel heel erg vrij.. Al is het niet in de absolute zin van het woord. Ik beschrijf filosoferen op deze manier bijna als een luxe, maar is het dat niet ook een beetje geworden? We vieren vandaag onze vrijheid. Geen ‘ge- ja, maar’ 😉 Op alle andere dagen ben ik er best voor in ook onze vrijheid op de korrel te nemen 😛

    1. Roos avatar

      Ooh, maar die doodsangst en zorgen van de wereld zijn minimale beperkingen, living the free live… XD Filosoferen is zeker een luxe geworden. I mean, wie kan nu nog in zijn levensonderhoud voorzien door op een berg te zitten met een glaasje wijn in de hand en na uren voor zich uit te staren ‘cogito ergo sum’ te bedenken, en dan is het werk weer gedaan voor die dag. 😛

  7. די מריו avatar

    Vrijheid is ook maar beperkt. Je denkt vaak dat je vrij bent, maar kan en durf je te zeggen wat je denkt of wilt. Overal of alleen in je eigen veilige wereld.

    Love as Always
    Di Mario

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *