Dat heb ik ergens gelezen, dus is het vast waar

Een tijdje terug viel me iets op in een gesprek met wat medestudenten. Iemand had ‘weer eens last van zo’n Jehova aan de deur’ en de ergernissen over het veldwerk van de Jehova’s Getuigen kwamen boven. Mijn reactie: “Weet je, het maakt hen echt niet uit of jij je bekeert of niet. De Jehova’s Getuigen leven gewoon het meest strikt naar de Bijbel ten opzichte van de andere christelijke tradities. In de Bijbel staat ‘verspreid het woord Gods’, en dat doen ze. Ze doen gewoon wat er van hen gevraagd wordt, en wat jij er mee doet moet je zelf weten.” Toen ik dit zei, had ik een soort deja vu. Precies dit heeft mijn vader namelijk eens gezegd toen ik het met hem had over het veldwerk van de Getuigen. Blijkbaar heb ik het opgeslagen en gebruik ik zijn woorden nu als de mijne in een gesprek met anderen.

Gek genoeg gebeurt dit vaker. Heb je wel eens ergens iets gelezen, gezien, of gehoord en als dat ooit toevallig in een gesprek aan de orde komt, dat je dan meepraat vanuit datgene wat je zag/las/hoorde? En, is het wel eens bij je opgekomen dat je die info dus eigenlijk zomaar hebt aangenomen zonder het te checken? Kijkend naar mijn antwoord over de Getuigen: 1. Ik weet niet of het hen daadwerkelijk niets boeit, nooit gevraagd. 2. Leven de Getuigen het striktst volgens de Bijbel? Ik heb dit nooit onderzocht en vergeleken met de andere christelijke tradities. 3. De Bijbel heb ik nooit helemaal gelezen – enkel fragmenten –, dus kan ik dan wel verkondigen wat er wel of niet in staat? Deze drie zaken nam ik eigenlijk voor waar aan en zonder het zelf te onderzoeken, heb ik dit verkondigd als een waarheid in gesprek met anderen.

Dat heb ik ergens gehoord…

Het is best opmerkelijk hoe vaak we externe informatie als iets van onszelf verkondigen. Ik denk dat het soms ook te maken heeft met de drang deel te nemen aan een gesprek en dan val je terug op iets wat je herkent van het onderwerp. Echter, is het niet raar om iets voor waar aan te nemen en te verkondigen aan een ander, als je helemaal niet weet of het wel waar is? Stel nou dat je er eigenlijk helemaal niet achter staat? Bij anderen valt het ook wel eens op. Dan zeggen ze iets en als ik doorvraag hoe ze bij dat standpunt komen, blijkt het inhoudsloos: “ja dat heb ik ooit gelezen.” Is alles wat je ergens leest, ziet, of hoort gelijk waar? Als iemand zegt dat eenden blauw zijn, ga je toch ook eerst zelf op zoek om te zien of dat wel klopt?

Ironisch genoeg is studeren eigenlijk dit verschijnsel in het groot. Wij studenten vertrouwen op de docenten en literatuur om ons alle informatie te geven die voorhanden is. Alhoewel, enkel het noodzakelijke volstaat. We willen immers niet meer doen dan nodig, right? 😉 Als je dan tijdens een vak ineens ontdekt dat er nog een boek is over het onderwerp waarvan de auteur een hele andere invalshoek heeft, in hoeverre blijkt jouw boek dan valide? Als student neem je eigenlijk best veel aan omdat je zelf nog niet de vaardigheden en kennis hebt om het materiaal wat je krijg te onderzoeken. Totdat je als 3e-jaars student ineens denkt alles te weten en je docenten bestookt met kritische vragen over de inhoud van het vak en ik was het niet. Nu scheelt het dat veel wetenschappelijke disciplines ‘vaste’ info hebben, basisuitgangspunten om het zo te zeggen. Echter, ook de wetenschap ontwikkelt zich voortdurend. Er zijn constant nieuwe inzichten in de psychologie, medische wereld, en ook in mijn vakgebied: religiewetenschap en theologie.

[blockquote align=”justify” author=”Herman Finkers”]Wat is nou de wetenschap? Volgens de wetenschap stijgt de zeespiegel met 10cm per eeuw!! Ik heb het voor de aardigheid eens nagemeten – ik kwam op een stijging van anderhalf meter in 6 uur. [/blockquote]

Aankomend half jaar ga ik een minor doen over neurowetenschappen. Ze gaan ons vertellen hoe het brein werkt, al is dat iets waar nog steeds onderzoek naar wordt gedaan en wat steeds nieuwe inzichten oplevert. Als je altijd maar klakkeloos alles aanneemt, mis je de kans op nieuwe inzichten die pas aan het licht komen nadat je de eerste info hebt onderzocht. Tijdens deze minor vertrouw ik op de docenten om een goede inhoudelijke basiskennis te verkrijgen. Na de minor ga ik de opgedane kennis delen en bespreken alsof het zo is, want ik ken het niet anders. En toch… is dat niet raar? We leren elke dag weer nieuwe dingen, maar vaak extern. In hoeverre kun je iets daadwerkelijk kennen als je het nooit zelf hebt ervaren of onderzocht? Als ik lees over de rituelen van een Afrikaanse stam, weet ik dan daadwerkelijk hoe die rituelen gaan? Als er beeldmateriaal is, meerdere en diverse bronnen, dan versterkt dat de betrouwbaarheid van de informatie. Maar uiteindelijk zul je de rituelen pas echt begrijpen als je ze zelf observeert bij die stam en wellicht meedoet.

Gek genoeg is ons ‘onderzoek doen’ beter als we Googelen naar ziektebeelden. Diverse pagina’s struinen we af, vergelijken informatie, en maken zo van vele bronnen een gezamenlijk beeld van hetgeen wij wilden weten. Waarom doen we dit in het dagelijkse leven eigenlijk zo weinig? Waarom nemen we zo gemakkelijk zaken voor waar aan? Voor mezelf kan ik zeggen dat het vaak te maken heeft met een gebrek aan interesse in het onderwerp. Als iets je niet interesseert, dan ga je je er ook niet in verdiepen. Anderzijds komt het ook vaak voor dat ik me wel ergens in wil verdiepen, maar me er niet toe kan zetten, te onrustig ben, niet weet waar te starten, enz. Schijnen trouwens add-kenmerken te zijn. Daar doe ik overigens wél onderzoek naar de laatste tijd. Get to know my brain.

Where did my brain go?

Oh, ik merk dat ik ben afgedwaald van ‘dingen aannemen’ naar de ironie van het studeren,  ‘ervaring boven kennis’ en naar add. Hm, not quite what I expected toen ik aan deze blog begon. Moet ook zeggen dat het idee alles te moeten onderzoeken dodelijk vermoeiend is. Daarnaast, als velen hetzelfde verkondigen, dan zal het wel zo zijn toch? Well, remember Galilei? Iedereen zei dat de aarde plat was, en hij ging tegen de massa in en ontdekte dat de aarde rond is. Net als een pannenkoek. Kennen jullie Herman Finkers? Briljant man.

Dus ook al zegt ‘iedereen’ hetzelfde, dat betekent nog niet dat het zo is. En ik zeg dit nu, dus het is zo. Mocht iemand er naar vragen, dan heb je dat gelezen. 😛 Nou Toerist, volgens mij heeft ons mailcontact wat aangezwengeld in mijn brein. 😉 Well peepz, dit logje is alweer lang genoeg. Bis später!


Bron afbeelding: Death to Stock, ‘Creative Community” pack.

Like what you read? Volg mij via Facebook, Twitter, of Instagram!

 


Geplaatst

in

door

Reacties

18 reacties op “Dat heb ik ergens gelezen, dus is het vast waar”

  1. Anne avatar
    Anne

    Tja.. eh, wanneer weet je iets echt zeker? Zelf spit ik zaken -wanneer ’t ertoe doet- redelijk grondig uit. Zoals 2 jaar geleden, toen ik een nieuw (en nog redelijk onbekend) soort antidepressiva kreeg voorgeschoteld. Na n uur of wat zoeken kwam ik bij de meest betrouwbare bron uit – die mij dus mooi vertelde dat volgens onderzoek de pillen net zoveel effect zouden hebben als placebo’s. *Doei* effect xD

    Mja, het schijnt idd een ADD-trekje te zijn, dat uitpluizen.. Ik ga er ook gewoon die-hard mee door, ongeacht de mate waarin t ‘wel zo verstandig(?)’ is 😛 Ik vind het heerlijk om als info-spons door het leven te gaan, en die betrouwbaarheid-twijfel? Das gewoon een mooie uitdaging! 🙂

    Oh trouwens, ‘heb ik ergens gelezen’ (bij Shiva, om precies(zer) te zijn) : Wanneer iemand aan het praten is over een bepaald onderwerp, terwijl er toevallig iemand bij is die het volgens jou beter weet, sla je de info van de pratende persoon blijkbaar niet eens op! Je hebt in feite al genoeg aan het oordeel/antwoord dat de (slimmere) ander vervolgens op dat praatje geeft. Hoe lui is dat? XD Maar heerlijk, zulke feitjes.. Heb dan ook 2 boeken van Dick Swaab (neuroloog – o.a.) aangeschaft die van de winter sowieso grondig uitgeplozen worden 0=)

    Succes met je Minor alvast! X

    1. Roos avatar

      Hahaha, ja het is inderdaad niet altijd even ‘handig’ om overal maar research naar te doen. XD
      Serieus? Dus je slaat wat iemand zegt niet op omdat iemand anders het volgens jou beter weet? Wauw, dat is inderdaad erg lui. Zo kom je natuurlijk nooit op nieuwe inzichten, hehe. Wel een leuk feitje ja. 😛 Oeh, interessant! Je moet t.z.t. maar kijken of je mijn ‘studieboeken’ ook wilt lenen – of ’t interessant genoeg is. 😛 Deze minor heeft trouwens zelfs een eigen website, ha ha… XD https://minor.cncr.nl/brain_and_mind/ Ennuh, van mij mag je altijd een keer een college (of meer) ‘meelopen’, dus kijk maar of je dat ziet zitten. 🙂

      1. Anne avatar
        Anne

        Met die studieboeken komt ’t -als ik er de smaak in heb te pakken- echt wel goed. De college’s klinken ook aantrekkelijk maar zullen me denk ik iets te zwaar vallen gezien ik graag naar school zou gaan – maar ik dan dus alleen ‘voor de lol’ mee mag doen. En sowieso.. mensen xD We’ll see /ofniet 😛

        1. Roos avatar

          Ja snap ik, het is ook vrijblijvend hè! 😉

  2. Morgaine avatar

    Het punt is, dat een ieder de basis van thuis mee krijgt, de een is geloveloos, de ander wordt geboren in een religie en weet niet beter, dat noem ik, zijn of haar waarheid, en een ieder van ons, wat je ook wel of niet gelooft, of wat je mee krijgt, maakt zijn eigen normen en waarden aan.

    Het is lastig om daarmee te stoppen als de basis je opvoeding is en wat er tegen jou gezegd wordt of vertelt van kleins af aan. Neem nu mijn verhaal over ’t Solse Gat en het torentje, dat ik nota bene 30 jaar na dato toch nog even moet navragen bij mijn moeder of… ik bedoel maar, ik blijf hem zien, want het is mij vertelt 😛

    Zelfs het nieuws, is het gemanipuleerd? En alles wat je aan wijsheid opdoet, komt of uit een boek, of vanuit anderen, want wat je niet weet, kun je ook niet onderzoeken. Aannames… of je hoort er niemand over, dus hoe zit dat.

    Mijn absolute voorbeeld, is mijn lichaam, als kind al, had ik last van mijn knieën bij gym, hurken deed zeer, mijn armen met in de touwen klimmen, branden toen al… maar zei ik iets? Nee, want dat was normaal, niemand zei iets, dus hoorde het erbij… Catch my drift?

    En wacht maar, als je ooit mama wordt.. lol, dat kun je je nog niet voorstellen, maar dan hoor je je eigen moeder of je vader telkens uiten bij je eigen kind… of zelfs je opa en oma…. echt hoor… dat is pas stom. 😛

    X

    1. Roos avatar

      True that, je neemt inderdaad mee wat je aangeleerd krijgt. Maar, een ‘onderzoekende houding’ kan ook worden aangeleerd of zelfs al in je natuur zitten. Het nieuws wordt zeer zeker gemanipuleerd; er is een heel scala aan ‘eisen’ voordat iets überhaupt als nieuws bestempelt wordt. En inderdaad, alle wijsheid komt uit boeken. Dat is ook precies mijn punt bij studeren. Je kunt nooit alles 100% zeker weten, maar ik vind wel dat je voor een kwestie alle invalshoeken moet pakken zodat studenten zien dat er meer is dan 1 versie. Dát is onderzoek doen en kennis verwerven. Maar aan de andere kant zijn wij studenten ook veel te lui om 100 boeken per vak te bestuderen, hahaha. XD
      Dat verhaal van ’t Solse Gat is trouwens niet raar hoor. 😛 Het schijnt dat hoe langer iets in je herinneringen bestaat, hoe meer je de waarheid daarvan gelooft; of twijfelt maar niet zeker kan zeggen dat het niet echt was. Net als met je pijnen; als kind ben je nog sterk gericht op de buitenwereld voor alle informatie over ‘leven’, dus als zij jouw pijn niet erkennen, sla je op dat het normaal is. Tja… Wat is ‘normaal’, right? 😛

      1. Morgaine avatar

        Right, en sterker nog, heb nooit wat gezegd over de pijnen die ik als kind heb ervaren al, of lasten, tintelingen, omdat niemand wat zei… 😉 Ik was al vroeg wijs, of juist niet? hahaha

        X

  3. Ballonnendoorprikker avatar

    Dag Roos,
    Volgens mij is de vraag het belangrijkste in de wetenschap, niet het antwoord. Dus blijven vragen.

    1. Roos avatar

      Helemaal mee eens! 😀

  4. די מריו avatar

    Heel af en toe bellen ze hier ook aan en dan nodig ik ze uit voor een bakje koffie. Dat lukt ook niet altijd, want (veronderstelling van mij, maar als jij dit leest, dan heb je het gelezen en dan mag je het voor waarheid aannemen) volgens mij zijn ze toch wel achterdochtig als je dat doet. Eén keer is het me gelukt om ze koffie te laten drinken. We hebben wat gepraat over geloof en al snel kwamen we tot de conclusie dat we niet op één lijn zaten. De ze bestookte mij met hun waarheden om mij over te halen, want in hun bijbel stond dat. In mijn torah, waar hun oude testament op gebaseerd is haal ik toch andere dingen, maar die konden ze niet meelezen. Maar ik zeg tegen ze… het is wel de waarheid, want dit is het eerste boek wat beschreven is. En die van jullie is daarop gebaseerd.. Je snapt, het werd een lange zit. 😉

    Love As Always
    Di Mario

    1. Roos avatar

      Wel een interessante lange zit, neem ik aan? 🙂 Het lastige bij veel Getuigen is dat ze enkel bij zichzelf blijven en niet proberen om aansluiting te vinden bij de ander. Het is veel ‘makkelijker’ om iemand van jouw beeld te overtuigen als je bij diegene aansluit, maar eigenlijk wordt jouw overtuiging gelijk verworpen. Al heb ik ook Getuigen ontmoet, en geïnterviewd, die wel begrip hadden voor de visies en geloofsovertuigingen van anderen. Een echtpaar hier in het dorp vind interreligieuze gesprekken juist erg interessant, en ondanks bij zij van de Bijbel blijven uitgaan, proberen ze wel een brug te slaan naar het geloof van de ander in plaats van dat gelijk af te wijzen.
      En ja, het eerste Testament is vrijwel gelijk aan de Torah -de interpretaties in de weergave van de verhalen verschilt alleen-, dus het heeft geeneens zin om dat af te wijzen, enkel al vanuit historisch oogpunt, haha. 😛

    2. maartenmijmert avatar

      Ik heb een aantal hele goede gesprekken gehad met evangalisten en jehova´s. Maar meestal gaat het al snel een soort competative kant op. Wanneer je je leven baseert op één boek, een boek dat de enige absolute waarheid zou moeten bevatten, dan mag ik er toch wel van uit gaan dat je het een beetje kent?

  5. internettoerist avatar

    Dat is iets wat ik vaak ervaar, maar niet mag uitspreken… 😀 Heeft men kennis omdat men een “gecertificeerd” kaartje van “wijs persoon” draagt? Is iemand die een bepaald “certificaat van bekwaamheid” gekregen heeft meer bevoegd in een bepaalde materie dan een leek die uit enthousiaste interesse dezelfde materie onderzoekt? Ik vind van niet, maar dat is hetzelfde als kritiek geven op een moslim: je bent “racist”. 😀 😉 En de leek verdient er niets aan, de motivatie is misschien zuiverder.
    Ik zat eens in gesprek met mijn schoonvader. Hij sprak over bepaalde zaken die hij gelezen had over dromen. Hij heeft de gewoonte, dat als het in de krant staat, het ook waar moet zijn. Ik zei dat ik bij bepaalde verkondigingen mijn bedenkingen had. “Nou”, zei hij “deze mensen doen er toch onderzoek naar!”. “Nou, ik ook” zei ik. 🙂 Maar ja, het staat in de krant. En de verkondiger in de krant heeft een “certificaat van bekwaamheid”. Terwijl de meeste inderdaad gewoon de aangeboden kennis op school opzuigen en na-kwaken.

    Dat is hetzelfde met rituelen. Mensen beginnen nu massaal mantra’s na te zingen. Ze hebben geen benul van wat het betekent en hoe het moet toegepast worden. Maar ja, het werd voorgezegd in een “workshop” (“gecertificeerd”! 😀 ) en ze kwaken het na. Zonder enig effect.

    Waarom doen de mensen zo weinig onderzoek?
    Misschien zijn de mensen gemakzuchtig. Misschien is de boodschap van de “workshop” aangenamer en ego-strelend. Men wil er zelfs voor betalen om te horen hoe “speciaal” men is. En ze krijgen een “certificaat”, misschien is dat nog het belangrijkste. 😉
    Ik denk dat we moeten open staan voor alles, maar niet zomaar alles mogen aannemen. Ik heb niet gezegd dat al het aangeleerde fout is éé. 😛 😉

    Veel succes met de minor! Interessante stof.

    Herman Finkers, ben ik dol op. Leuk accent ook. 🙂

    Oh, komt dit voort uit ons mailcontact? 🙂 Leuk !

    Vriendelijke groet. Bis später! 🙂

    1. Roos avatar

      Ik denk dat het een soort luiheid en desinteresse is. Een ander heeft het onderzoek al gedaan, dus kun jij kiezen of je het wel of niet aanneemt. Vooral de ‘gecertificeerde’ mensen want die hebben al zo veel onderzoek gedaan dat ze het echt wel zullen weten. Dus, gewoon aannemen die handel. Scheelt een hoop moeite, hehe. Dat die ene onderzoeker slechts 1 kant van de medaille heeft onderzocht, maakt niet uit.
      ”Onderzoek’ is ook een erg brede term natuurlijk. Niemand gaat opnieuw het wiel uitvinden om te kijken of er geen betere manier was. Voor mij is onderzoek ook het lezen van onderzoeken van anderen; of het achterhalen van diverse perspectieven op een kwestie in plaats van het eerste beste aan te nemen. En ja, dan kun je altijd nog verder gaan dan de aanwezige perspectieven, ligt eraan hoeveel motivatie je dan nog hebt, haha. 😉

  6. Sabine avatar

    Heel interessant! Ik als wetenschapper onderzoek veel dingen altijd eerst gronden, voor artikelen oid bijvoorbeeld. Er zijn diverse niveaus van bewijs, dat maakt het nog iets makkelijker. Maar met veel andere dingen, gewoon in het dagelijkse leven, neem ik ook veel aan wat er gezegd wordt. Wel minder dan vroeger, ik vraag me ook geregeld af of iets wel klopt en dan ga ik zoeken. In het Spaans, Nederlands en Engels, dan vind je best veel zo blijkt 😛

    1. Roos avatar

      Haha, leuk dat je je bewust bent van het verschil tussen je wetenschappelijke blik en de ‘dagelijkse’. 😛 Soms is het ook makkelijker om iets aan te nemen. Het ligt eigenlijk ook maar net aan het onderwerp natuurlijk. Als iets je niet interesseert, waarom zou je het dan onderzoeken? In drie talen vind je zeker meer dan in een ja, haha. 😛 Voor godgeleerdheid is er zoveel boeiende literatuur in het Frans en Duits, dus ergens baal ik dat ik die vakken ooit heb laten vallen, hehe. Gelukkig wordt er wel veel in het Engels vertaald. 😛

  7. maartenmijmert avatar

    Ik kom zelf, in zekere zin, het tegenovergestelde vaak tegen. Een algeheel wantrouwen, in ieder geval ten opzichte van media en de wetenschappenlijke concencus. ´´Is ook maar een mening´´. Als je even googlet, kan je elke stelling wel laten rationaliseren, een basisvertrouwen in bepaalde autoriteiten is voor de leek wel een belangerijk iets. Ook al kan ik niet altijd nagaan hoe men op bepaalde conclusies is gekomen. Ik zal bijvoorbeeld nooit begrijpen waarom materie niet sneller kan gaan dan de snelheid van het licht, maar ik ga er van uit dat anderen die hun leven aan die materie hebben gewijdt dat wel doen. Binnen je vakgebied is het de kunst om te blijven ontwikkelen en te leren natuurlijk, maar ik heb er niet het vertrouwen in dat iedereen in staat is om op elk vakgebied zin van onzin te scheiden. Overigens denk ik dat je, mocht je er nog niet heel bekend mee bent, wel plezier zou kunnen hebben aan het concept ´´gedeeldt onderbewustzijn´´. Ik zoek uit hoe ik je kan volgen op wordpress, want ik wil meer lezen!

    1. Roos avatar

      Ben helemaal met je eens wat je zegt: niet iedereen is in staat om op elk vakgebied zin en onzin te scheiden. Dat hoeft ook niet, echter zou ik sneller iets aannemen van een specialist in een bepaald vakgebied, dan van een vage webpagina waar je via Google kwam.
      Het is inderdaad wat dubbel, want ik herken ook wel dat wantrouwen wat je benoemd. Mensen vertrouwen andere mensen steeds minder op hun woord maar nemen wel klakkeloos aan wat Wikipedia bijvoorbeeld zegt – terwijl dat ook door mensen is geschreven, ironisch genoeg.
      Bedoel je het gedeelde onderbewustzijn van Jung? 🙂
      En dank voor je compliment, leuk dat je me wilt volgen! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *