Het kind van nu en vroeger

Soms voel ik me oud. Like, met mijn 23 jaar zit er toch een flinke generatiekloof tussen mij en ‘het kind’, wat vooral zichtbaar wordt in moreel gedrag, de omgang met anderen, en speelgedrag. Gisteren nog had ik het met medestudenten er over dat kinderen nu steeds minder buiten spelen en enkel met hun snufferd voor een scherm zitten. Ik mag niks zeggen, spendeer ook veel tijd achter een scherm… Maar, ‘vroegâh’ speelde ik buiten. Ik klom in bomen, speelde de Power Rangers na met buurkinderen, ging zwemmen, we maakten ‘papjes’ van planten en bloemen, renden, sprongen, enz. Tv keek ik ook wel hoor, maar niet de hele dag door.

Toen ik stage liep in een kleuterklas een paar jaar geleden, kwam een van de kinderen op een ochtend vol trots binnen om zijn nieuwe mobiel te laten zien. Want, “dan kan ik mijn vriend bellen!” Enigszins onschuldig, een simpel schuiftelefoontje, maar toch… Heeft een kleuter dat nodig? Nu zie ik soms al jonge kinderen met hun eigen smartphone, of tablet. Gamen, chatten, oh en buitenspelen gaat via PokémonGo – ja dat schijnt nog steeds hip te zijn. Tijden veranderen, right? Wat moet een kind eigenlijk met al die technologie?

Maar, er verandert veel meer. Zo verandert ook de omgang met de medemens. Ik moest het vroeger niet wagen om brutaal te doen tegen een volwassene. Keek zelfs tegen volwassenen op. Een week of drie geleden liep ik met een Engelse uitwisselingsstudente de metro uit op Amsterdam-Zuid. In de metro stond een groepje jongens, kinderen, van een jaar of 10-11. De kinderen waren erg luidruchtig en duwden en trokken en botsten tegen allerlei mensen aan. Zij zei hoezeer het haar verbaasde dat de kinderen hier in Nederland zo luidruchtig en onbeschoft waren, zo ongemanierd leken. Ja, ik begreep haar wel – mede een cultureel verschil. Toen we de metro uit liepen, duwde een van die kinderen – het opdondertje – ons aan de kant en liep dwars tussen ons door. Zij gaf het jong een zachte duw tegen zijn rug, als correctie zeg maar. Ik zou me dood zijn geschrokken als een volwassene mij een duw gaf, maar deze jongen? Nee… Hij draaide zich om, kwaad, en gaf haar een harde duw met de woorden: “Wat denk je wel niet, je mag niet duwen!” Ehm, dat klopt ukkie… De taalbarrière hielp ofcourse niet echt mee, dus ik heb het jong gezegd dat hij zich snel uit de voeten moest maken. Zij was stomverbaasd; waar halen de kinderen tegenwoordig het lef vandaan? Ja… Ik had het ook niet moeten wagen, vroegâh…

‘Vroeger’ heeft altijd wat nostalgisch; vroeger was alles beter. Ahum, that’s not quite true, maar vroeger was het inderdaad anders. Sommige veranderingen zijn ten goede, anderen niet. Gisteren zei een van mijn medestudenten dat het gedrag van ‘het kind van tegenwoordig’ voortkomt uit het feit dat ouders en kinderen van elkaar vervreemden – that is, dankzij de moderne (sociale) media. De technologie schept een afstand, het sociale contact veranderd – probeer maar eens een gesprek te voeren met iemand die continu met zijn telefoon in de hand zit… and sometimes I’m guilty of that as well. Toch zou je denken dat normen en waarden een belangrijke plaats moeten innemen binnen de opvoeding; het kind leren wat wel en niet kan en mag. Mij lijkt dit een zeer belangrijke in de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Op school gebeurt dit gedeeltelijk, maar de verantwoordelijkheid voor sociale ontwikkeling en moreel handelen ligt voor een groot deel bij de ouders/opvoeders.

Ach, soms verbaas ik me erover, de brutaliteit en het onbeschofte. Soms vind ik het onbeschaamde wel wat hebben – wellicht omdat ik teveel schaamte ervaar (wat tot angst leidt). Desondanks blijft het apart om te zien hoe anders de kinderen van nu zijn vergeleken met ‘mijn generatie’. Uch, now I feel old. Moet je nagaan hoe ‘nog oudere’ generaties zich voelen, hahaha. Overigens heb ik nu wat gegeneraliseerd hè, echt niet alle kinderen zijn asociale ettertjes. Anyways, tot zover mijn klaaglijke overpeinzingen. Be proud of your kids, teach them no shame, but please teach them some decent behaviour as well.


Bron afbeelding: Pixabay.

Like what you read? Volg mij via Facebook, Instagram, WordPress, of e-mail!

 


Geplaatst

in

door

Reacties

18 reacties op “Het kind van nu en vroeger”

  1. Rob Alberts avatar

    Tja, ik ben nu 61.
    En ik ben het helemaal met jou eens.

    Waar moet dat naar toe met de huidige onbeschofte jeugd …….

    Al dachten mijn ouders en grootouders ook al zo ….

    Beleefde groet,

    1. Roos avatar

      Haha, ja daar zeg je wat. Het is een probleem wat elke generatie terugkeert, hehe.

  2. די מריו avatar

    Toch kunnen wij sociale media niet de schuld geven, maar de mensheid zelf. Maar ook de betutteling die we tegenwoordig hebben. Vroeger als je een grote mond had tegen een oudere liep je vast wel een keer tegen de verkeerde op en daar leerde je van. Maar als je nu al een iets verkeerd zegt, moet je meteen op rapport komen. (Geloof me, ik ben net op gesprek geweest.) Ik schijn een van de moeilijkste kinderen van de klas te hebben. Ik wist niet wat ik hoorde, want ik herken hem daar totaal niet in.

    Love As Always
    Di Mario

    1. Roos avatar

      Ben ik helemaal met je eens! Die betutteling is ook niet goed; elk kind is ineens ‘speciaal’ dus geef het maar een naampje dan. Het naampje wordt vervolgens het excuus van het gedrag, het kind kan er zelf niets meer aan doen. Tja… Zo leren ze natuurlijk nooit manieren.
      Een van de moeilijkste van de klas? Kan het me niet voorstellen!

      1. די מריו avatar

        Persoonlijk denk ik dat Yaron een van de slimste is, maar ook éen van de mondigste. Iets wat we in huis aansporen, leren door vragen. Niet altijd makkelijk, maar wel beter. Misschien is het zo dat ze dat niet leren op school.

        Love as Always
        Di Mario

  3. Anne avatar

    Vroeger… toen je nog een touwtje uit de brievenbus kon laten bengelen.. haha 😉
    Ik herken het wel, maar denk dat het ook met de tegenwoordige ‘softe(re)’ opvoedingstrends te maken heeft en met de populaire gedachte dat ’t eigen kind ‘speciaal’ is (op wat voor wijze dan ook).. Niet dat iedereen hun kind moet gaan lopen meppen, maar hen even met twee pootjes op de grond zetten en ze vertellen dat ook zij zich aan de regels moeten houden (en dat ook consequent handhaven) kan geen kwaad.. Maar wat ik ook begrepen heb is dat het uit den boze is zoiets tegen een ouder te opperen. Dus ik heb niets gezegd xp

    1. Roos avatar

      Jaaaa, dat touwtje! Kan nu niet meer hè. :O Ben met je eens dat de softe instelling ook een grote rol speelt. Het zijn geen porseleinpoppen, maar toch worden veel kinderen zo behandeld. Tja, dan raken ze verwend enzo.
      Hahaha, ja waag het niet dat te zeggen hoor! Hoe durf je te beweren dat het porseleinpopje niet speciaal is? XD

  4. internettoerist avatar
    internettoerist

    Er is nog hoop Roos! 🙂 Jij bent één van de weinige 23-jarigen die dit inzien. Het is een hoopvol teken als jij dat ook ziet en niet enkel de nog oudere generaties.
    Er is mijns inziens een over-bescherming (vertroeteling) van kleuters, waardoor het vaak (niet altijd) verwende nesten worden. En papa en mama lief kunnen geen kwaad woord meer horen van hun verwend nest. Dan hebben ze “ADHD” of zijn ze “HSP”. 😀 Terwijl het vaak gewoon ettertjes zijn. Dat is niet de schuld van die kinderen, maar van de opvoeding.
    Zelfs op school gebeurt het. Ik heb een paar jaar, onder andere, het schoolvervoer gedaan. Het ergste heb ik gezien in het “bijzonder onderwijs” (kinderen met een “afwijking”). “Afwijking” was blijkbaar een synoniem voor ‘super verwende etterbak’. Maar aangezien ze het etiket “afwijking (ziekte)” kregen, moesten ze extra voorzichtig behandeld worden (nog meer verwennen). Achtjarigen chanteerden de juf door te dreigen met een klacht over slagen, welke niet eens hadden plaats gevonden. Het kwam zelfs zo ver dat een tienjarige de juf te lijf ging. Natuurlijk: je mag de kinderen niet meer aanraken, volgens de directie en ouders. Die kinderen weten dat natuurlijk ook. De juf liet over zich heen lopen. Wel ik heb die tienjarige beetgegrepen zoals in de “oude” tijd. Hij heeft nooit meer gepiept. Toch niet in mijn aanwezigheid. 😉
    De achtjarigen die de juf chanteerden heb ik ook aangepakt. En toen de ouders een heel ander verhaal gekregen hadden van hun etterbakjes, heb ik hen ook op hun plaats gezet. “Wat zal de directie zeggen?”, vroeg de juf angstig (bang om haar job te verliezen). “Wel, laat de directie maar die ettertjes zelf naar huis brengen, we zullen zien wat ze ervan vinden.En anders moeten ze mij maar ontslaan, het is mijn verantwoordelijkheid.”, was mijn antwoord.
    Iedereen was geschrokken: de juf, de ouders, de ettertjes en de directie. Maar ze konden er niets tegen inbrengen. Resultaat: rustige kinderen op de bus (blijkbaar was de “ADHD” als bij wonder verdwenen), een vredige juf, respect van de ouders en directie.
    Het gezonde verstand is deze dagen soms ver te zoeken. En dat spiegelt zich af in de maatschappij (op elk vlak). Als je een onhandelbaar kind hebt, is het soms nodig om fysiek in te grijpen. Hoe meer ze als prinsen en prinsesjes opgekweekt worden, des te onhandelbaarder en respectlozer ze zijn. Inderdaad een groot verschil met Engeland. Een héél groot verschil. 🙂
    Phoeh… Ik zou wel een boek kunnen schrijven. Nog één voorbeeld:
    Tegenwoordig krijgen kinderen in het verkeer onherroepelijk voorrang. Op elke hoek staat een begeleider die onmiddellijk het verkeer stillegt voor de kinderen. Gevolg: de kinderen leren niet dat ze moeten kijken, ze leren niet dat ze moeten stoppen op bepaalde plaatsen, ze leren de wegcode niet. Plots zijn ze 13 jaar en moeten ze alleen fietsen. Wat je dan ziet zijn geen zwakke, maar domme weggebruikers. Is dat hun schuld? Nee. Het ligt mijns inziens aan de over-bescherming (vertroeteling). In mijn tijd moest je maken dat je weg was, of je werd overhoop gereden. Iedereen stopte waar gestopt moest worden, iedereen was alert en iedereen kende de wegcode. Van het ene extreme in het andere. 😀
    Nu stoppen ze zelfs niet meer aan de overweg als het rood is. En 10 minuten staan wachten op een bus is ook al te lang voor onze prinsjes en prinsesjes. Ze komen op het laatste moment. De bus moet zelfs op hen wachten. En o wee als de bus doorrijdt! 😀 Er moeten zelfs lichten in de grond gestopt worden omdat ze altijd op hun smartphone kijken (ze lopen zo de straat over). Ongelooflijk! En het is nog ongelooflijker dat men daarin meegaat (de signalen aanpast aan hun domheid). Het lijkt wel waanzin.
    Ik zou die generatie wel eens willen zien in de legerdienst die wij verplicht moesten volbrengen. 😀
    Pas op: ik zeg niet dat in mijn tijd alles beter was hoor. Verre van. Maar nu lijken de mensen soms zombies te zijn (voor mij toch 😉 ).
    Ik zal het hierbij laten, het is al een hele lap tekst. 😉
    Fijn dat jij dit ook inziet, jij bent dus geen zombie. Oef! 😀 😉 Misschien kan dit nog rechtgetrokken worden met de volgende generaties.

    Vriendelijke groet

    1. די מריו avatar

      Niet met iedereen zo gelukkig. Ik durf mijn dochter niet alleen te laten fietsen.. omdat ik het verkeer niet vertrouw. Maar geloof me… ze weet met haar leeftijd precies de verkeersregels en gedraagt zich daar ook naar. Straffen hoeft niet, tenminste niet lijfelijk. Maar duidelijke regels wel. En ook dat ze die niet mogen overtreden. Vergeet niet dat de jeugd wordt opgevoed door ons. De generatie die het ook moet weten.

      Love As always
      Di Mario

      1. Internettoerist avatar
        Internettoerist

        Hoi Di Mario,
        Dan ben jij een ouder die zijn verantwoordelijkheid opneemt. Natuurlijk moeten we kinderen beschermen in het verkeer. Maar tegelijkertijd moeten we hen ook inzicht en verantwoordelijkheid meegeven. Dat gebeurt vaak niet. Als jouw dochter ooit eens alleen het verkeer in moet (wat ooit zal gebeuren), dan zal ze haar verantwoordelijkheid nemen en haar aangeleerde inzichten kunnen toepassen. Wat ik enkel kan toejuichen.
        Ik verwijs naar een (mijns inziens) zichtbare trend die opduikt. Ik zeg niet dat alle ouders onverantwoordelijk zijn en alle kinderen verwende nesten zijn. Ik gaf enkele voorbeelden in het verlengde van Roos’ tekst.
        Lijfstraffen zijn inderdaad niet nodig, volledig mee eens. Duidelijke grenzen wel, ook mee eens. Als een kind reeds zo verwend en respectloos is dat het een juf fysiek te lijf gaat, dan hebben woorden op dat moment geen nut meer. Dan moet mijns inziens fysiek ingegrepen worden om erger te voorkomen. Dat zijn dan geen slagen of pijnigingen, maar fysiek zijn daden stoppen en verhinderen. En terug loslaten als het kind tot rust is gekomen. Duidelijke grenzen aangeven. Als men de verantwoordelijkheid opneemt, zoals jij dat doet, dan zullen de kinderen niet zo ver ontsporen (mijns inziens), en zal fysiek ingrijpen ook niet nodig zijn.
        Precies, de jeugd wordt door ons opgevoed. En daar loopt het soms fout, zoals Roos ook aangaf in haar tekst. Het verbaast me des te meer dat sommige instanties hier ook vaak in tekort schieten of erin meegaan. Bijvoorbeeld: moeilijke kinderen lam leggen door hen een pilletje te geven voor een denkbeeldige “ziekte” (= geen verantwoordelijkheid nemen). Men grijpt inderdaad niet fysiek in, men maakt ze geestelijk dood. Hoe kan een kind op die manier grenzen kennen en verantwoordelijkheid nemen? Dit in vraag stellen is mijns inziens ook verantwoordelijkheid opnemen. Dat wilde ik meegeven in mijn reactie. 🙂
        Vriendelijke groet,
        Internettoerist

        1. די מריו avatar

          Ik verbaas me er tegenwoordig ook wel over hoe makkelijk ouders zijn hoor. Schelden tegen kinderen, geen tijd voor de kinderen hebben en dan verbaasd zijn dat kinderen dat gedrag overnemen en het dan als ongepast beschouwen. Ik heb makkelijk praten.. 😉 Mijn oudste is de prinses op het witte paard, ze doet alles goed en overtreedt geen regels. De jongste.. die is een echte jongen. Hij probeert soms de grenzen wat op te rekken. Juist op school kunnen ze hier niet mee overweg. (Ik lees dat als, ze kunnen de grenzen niet duidelijk stellen) en duiden mijn jongen nu aan als de moeilijkste jongen van de klas. Maar ik weiger hem een pil te geven. Want die heeft hij niet nodig. Duidelijkheid en soms als hij de regels overtreedt een passende straf. En geloof me. Als hij drie minuten op de strafbank moet zitten ervaart hij dat als een doodstraf 😉 Maar zijn we te laat.. ik denk het wel. Sorry als ik het zeg. Want hoewel ik het met je eens ben. De meeste ouders hebben er geen tijd voor. We moeten rennen, springen, vliegen, vallen opstaan en weer doodgaan. De maatschappij, dat waren vroeger wij.. maar tegenwoordig voelt het eerder als, ik, jij, hun, zij, maar bijna nooit als wij.

          Love As Always
          Di Mario

          1. Internettoerist avatar
            Internettoerist

            Di Mario,
            Altijd leuk als je een prinses in de goede zin hebt. 🙂
            Groot gelijk dat je weigert om een pil te geven. Ben het eens met wat je zegt.
            Het zou best kunnen dat we te laat zijn, want hoe groter de groep die zo opgevoed wordt, des te sneller die trend zich verspreidt. Inderdaad, dat gejaagd zijn, altijd streven naar meer en sneller,… Misschien is het tijd om de maatschappij (wat echt van belang is) in vraag te stellen.
            Haha… vliegen, vallen, opstaan en weer DOODgaan. Goed gevonden! 😀 En het is nog waar ook.
            Precies, de ‘wij’ is soms ver te zoeken. Je verwoordt het perfect.
            Maar het feit dat er nog mensen zijn zoals jij en Roos bijvoorbeeld, zorgt toch voor een lichtpuntje. Misschien komt men ooit tot inkeer. Beter laat dan nooit. 😉
            Vriendelijke groet

          2. די מריו avatar

            Als mensen als Roos… daar houdt ik me dan maar aan vast. 😉

            Love As always
            Di Mario

        2. Roos avatar

          Zo hé, ik heb even een gesprek gemist, haha. Ben het met je eens dat het ook te maken heeft met de opvoeding van tegenwoordig – een opvoeding die door de voorgaande generatie gebeurt. Wij mensen hebben nogal eens de neiging om door te slaan. Zo waren vroeger lijfstraffen normaal en werd dat door de ouders geaccepteerd, nu moet je je als docent verantwoorden tegenover de ouder omdat je een kind corrigeerde… Het ene en andere uiterste. Ik ben geen voorstander van lijfstraf, maar geen kind wordt minder van een schrijfstraf… Bij opvoeding hoort het belonen van correct gedrag en het afstraffen van negatief gedrag. Al zijn er theorieën dat straffen niet werkt en enkel positieve feedback resultaat heeft. Tja… Zo krijg je dus verwende plantjes. Als “ik vind het niet fijn dat…” niet werkt, moet je toch iets anders doen om het gedrag in goede banen te leiden. Maar, als docent zijn je handen gebonden en lopen de kinderen over je heen.
          Even kort door de bocht gezegd nu dan hè.

          Mensen zijn altijd een product van hun opvoeding. Wat we nu zien is een gevolg van wat er de vorige generatie(s) speelde – een tegenbeweging die doorslaat. De volgende generatie wordt wellicht weer wat strikter. Het is hoe dan ook nooit goed, hehe. 😉

          1. Internettoerist avatar
            Internettoerist

            Aaa, daar is ze! 🙂 Grapje hoor. 😉

            Volledig mee eens, het is een moeilijke evenwichtsoefening.

            Vriendelijke groet

  5. די מריו avatar

    Komt er nog een logje voordat ik tien dagen weg ben……..

    Love as always
    Di Mario

    1. Roos avatar

      Hi Di Mario! Hehe, ja ik ben nogal stil op blog tegenwoordig. Zal binnenkort eens een update erop gooien. 🙂 Veel plezier in Israël! X

      1. די מריו avatar

        Ik moet dus nog even geduld hebben. 😉

        Thanx.. ik zal me gedragen in Israel.

        Love As Always
        Di Mario

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *