‘OverLeven’ is een terugkerende rubriek die gaat over de dingen uit het leven. ‘Over het Leven’, hoe overleef je je leven? De rubriek wordt veelal gevuld met gastblogs en beslaat verschillende onderwerpen, welke vaak herkenbaar kunnen zijn of aansporen tot denken. Bijdragen aan ‘OverLeven’? Mail mij: info@roosdenkt.nl.
Toen mij werd gevraagd een gastblog te schrijven in de serie ‘OverLeven’, kon dat maar over één onderwerp gaan: dankbaarheid. Sinds twee jaar beoefen ik dankbaarheid door elke dag een dankbaarheidslijstje te schrijven met drie dingen waarvoor ik die dag dankbaar ben. Ook ga ik op mijn blog Bij Voorbaat Dank dieper op het onderwerp in door te onderzoeken wat dankbaarheid precies is en welke effecten het beoefenen van dankbaarheid heeft.
Dit is wat ik heb geleerd:
Dankbaarheid is een emotie die verschijnt als mensen hulp krijgen dat waargenomen wordt als kostbaar, waardevol en altruïstisch. Volgens de Dikke van Dale is dankbaarheid een tweeledig begrip: ofwel we voelen dank of waardering voor een persoon, een voorwerp of iets dat ons is overkomen, ofwel we voelen dank of voldoening door een eigen daad. In mijn ervaring dekt deze definitie niet helemaal de lading.
Ik zie dankbaarheid als onderdeel van een bredere levensoriëntatie: het opmerken en waarderen van het positieve in de wereld. Dankbaarheid is namelijk geen passieve emotie. Ik moet ervoor werken. Er bij stilstaan hoe goed ik het eigenlijk heb en hoe dankbaar ik daarvoor ben, vergt inspanning. En dankbaarheid is pas echt een diepgaande emotie als ik dit actief (via mijn gedrag) aan een ander laat blijken.
Is dankbaarheid dan hetzelfde als positivisme? Nee, in mijn ervaring niet. Laat ik voorop stellen dat ik een groot voorstander ben van het hebben van een positieve levenshouding. Maar het risico van positivisme is dat onze ervaringen oppervlakkig worden omdat er geen ruimte is voor de minder leuke kanten van het leven.
Dat er bij het beoefenen van dankbaarheid ruimte is voor beide aspecten – voor licht én donker, positief én negatief – heb ik in de afgelopen twee jaar wel geleerd. Hoe somber, verdrietig of boos ik ook was, ik vond altijd iets om dankbaar voor te zijn. Niet door negatieve gebeurtenissen te negeren of er krampachtig iets positiefs van te maken, maar door deze gebeurtenissen vanuit een ander perspectief te bekijken.
Een voorbeeld: precies als ik mijn auto voor mijn huis aan het inparkeren ben, begint het te stortregenen. It sucks, want ik weet dat ik nat zal regenen. Zelfs de meest doorgewinterde positivo kan aan een stortbui geen positieve draai geven. Wat ik in deze situatie wel kan doen, is dankbaar zijn dat er precies voor de deur van mijn huis een parkeerplaats vrij is, waardoor ik maar een klein stukje door de regen hoef te lopen.
Ieder van ons krijgt te maken met teleurstellingen, tegenslagen en verliezen. Uit ervaring weet ik dat dit zwaar is. Een tijd lang had ik te maken met de dreiging dat ik ontslagen zou kunnen worden, omdat ik officieel al bijna twee jaar in de ziektewet zat. Ik heb me in die periode behoorlijk onzeker en gestrest gevoeld. Het voelde als een uitzichtloze situatie. Nu ik op deze periode terugkijk, voel ik vooral dankbaarheid. Ik ben door deze ervaring als persoon gegroeid. Ik durf makkelijker het conflict aan te gaan, kom meer en meer voor mezelf op, en heb het vertrouwen gekregen dat ik hetgeen op mijn pad komt aankan. Dankbaarheid maakt het mogelijk om negatieve of moeilijke situaties, hoe zwaar ze ook zijn, niet als tegenslag maar als leermoment te zien. En dat is de kracht van dankbaarheid!
– Wendy de Jong
Geef een reactie