Dit paper is geschreven in mei 2015, samen met een medestudente. De precieze beoordeling heb ik niet, maar het zal rond de 6.5 geweest zijn. Het is niet mijn ons beste paper, aangezien wij erg veel hebben moeten schrappen vanwege een streng woordlimiet. Tevens staan we niet 100% achter onze conclusie, maar daar hadden we ook erg weinig vrijheid in destijds. Toch ben ik erg benieuwd wat je ervan denkt. Klik hieronder voor de PDF.
Sharia en Democratie in Nederland
Samenvatting
Middels dit paper proberenwij een helderbeeld van de sharia te geven, evenals van de Nederlandse democratie, om zodoende een vergelijking op te stellen die een theoretisch kader geeft bij de discussie in de Tweede Kamer van april 2015.
Onze onderzoeksvraag luidt: In hoeverre sluiten de sharia en de Nederlandse democratie elkaar uit, en in hoeverre zouden zij naast of met elkaar kunnen bestaan? We geven een korte uitwerking van wat de sharia inhoudt, evenals een beschrijving van de Nederlandse Democratie. Enerzijds lijken de sharia en de Nederlandse democratie te botsen; zo kan het Nederlandse recht nooit instemmen met de lijfstraffen, verstoting, en polygamie. Een ander discutabel punt is dat de sharia alleen voor moslims geldt. Dit botst met de Nederlandse wet die iedereen gelijk stelt. Anderzijds komen volgens vele Islamitische theologen de kernwaarden van de sharia en de Nederlandse democratie overeen. Ze hanteren de zelfde waarden als rechtvaardigheid en gelijkheid. Volgens Berger streven islamitische partijen in Nederland geen invoering van de sharia na maar willen ze hun beleid op grond van islamitische beginselen voeren. Net zoals er in Nederland partijen zijn die zich baseren zijn op Bijbel zouden er islamitische partijen kunnen bestaan die zich baseren op de sharia, Qur’an en de Soennah. Concluderend stellen wij dat een fusie van beide ‘rechtssystemen’ niet mogelijk is, al zouden deze misschien wel naast elkaar kunnen bestaan.
Geef een reactie