Dé zin van het leven?

Dit essay is geschreven in oktober 2015 en beoordeeld met een 7.5. Laat vooral achter wat jij denkt over ‘de zin van het leven’.

“Wat is de zin van het leven?” Een vraag waarmee velen worstelen, een rotvraag! Waarom ik dit een rotvraag vind? Waarschijnlijk omdat ik in eerste instantie niet in staat ben om deze vraag te beantwoorden. Van de vele religieuze en spirituele tradities waarmee ik in aanraking ben gekomen, is er niet een visie die ik voor waar zou kunnen aannemen. Mijn beste vriendin is christelijk. Voor haar is een relatie met God het hoogste doel. Ik vind het mooi hoe zij zoveel vertrouwen in zoiets, voor mij, abstracts kan stellen, maar ik kan dat niet. Geen van de mij bekende tradities, levert mij een aannemelijk antwoord. Betekent dit dat ik mijn leven dan als zinloos ervaar? Nee totaal niet.

Ik vraag me af in hoeverre er sprake is van ‘dé zin van het leven’. Ja, wij leven, dat is een feit. Maar, wat is ‘zin’? Is ‘zin’ wel voor iedereen gelijk, of kan het verschillen? Is ‘zin’ hetzelfde als een ‘doel’? Immers, de achterliggende gedachte bij de zinvraag is dat er een groter doel zou moeten zijn. Of, is een doel een hulpmiddel voor zingeving? Vele bedenkingen die leiden tot vele vragen. Echter, uit al mijn bedenkingen is wel een centrale these te stellen die ik nader zal onderzoeken en toelichten: ‘De zin van het leven is per persoon verschillend.’

Allereerst, wat is zin? Verschillende mensen die ik dit vroeg, gaven antwoorden als: “Zin is datgene wat jou goed doet, waar je blij van wordt.” Of: “Aan mijn relatie met God werken.” Kortom, zin wordt gekoppeld aan geluk[1]/blijdschap en/of iets religieus/transcendents. Dit lijkt een tweedeling, maar het kan ook samengaan aangezien de relatie met God zorgt voor een geluksgevoel. Maar, religies claimen dat jouw leven alleen zin heeft als je de juiste leer (dus de leer van die religie) volgt. Bij de een moet je bidden en aan je relatie met God werken voor een zinvol leven, bij de ander mediteren tot je een ons weegt, en bij een derde je hele leven inrichten naar de maatstaven van een boek. Welke is dan de juist ‘zin’? Is het überhaupt zin? Religie is op zijn minst een manier om zin aan je leven toe te voegen, maar mijns inziens is religie niet de zin op zich. Keith Ward geeft ook aan dat religie niet noodzakelijk is voor een antwoord op de zinvraag. Maar, Ward geeft tevend aan dat religie wel kan bijdragen aan zingeving.[2] Kortom, als je niet religieus bent, kan je leven ook zinvol zijn. Hier hebben we dus al het eerste onderscheid: religieuze mensen en niet-religieuze mensen. Het leven van beiden kan zin hebben.

Een ander veelgehoord argument is dat een zinvol leven een ‘goed’ leven moet zijn, dus ‘zin’ staat gelijk aan ethiek. Ook hier lopen de visies uiteen. Zo gaat de voodoo-traditie uit van een relationele goedheid. Wat goed is voor de een, is dat niet per se voor de ander. Er is dus niet één pakket aan ethische regels.[3] Wande Amibola zegt heel mooi: “Living a good life will then mean different things for different people.”[4] Anderzijds zou je kunnen zeggen dat de voodoo-norm is dat alles relatief is. Toch duidt dit op de volgende splitsing: niet ieder mens streeft hetzelfde ‘goed’ na. Alhoewel, Sartre zegt dat, ondanks dat de mens zijn eigen moraal kiest, er wel een soort van eenheid in te vinden kan zijn: vrijheid. Ieder mens wil vrij zijn.[5]

Ik concludeer uit voorgaande dat er eenheid in verscheidenheid ligt. Laten we deze verscheidenheid iets meer uitdiepen. Een aantal religies gaan uit van een doel, wat direct de ‘zin’ is. Bijvoorbeeld het versterken van een relatie met God.[6] Nu hebben we al ontdekt dat een relatie met het transcendente[7] niet per se noodzakelijk is voor een zinvol leven. Dus, ieder mens kan een ander doel nastreven. Mijn doel is om mijn opleiding te behalen. Als ik dit doel heb volbracht, volgt er een ander doel, namelijk doceren en mensen onderwijzen en helpen. Een ander doel is om op mezelf te gaan wonen. Kortom, als een doel is voltooid, komt daar een ander doel voor in de plaats. ‘Op jezelf gaan wonen’, is een doel wat bij velen een rol speelt. Het komt dus voor dat mensen dezelfde doelen hebben, zij het dan op verschillende momenten in hun leven. Doelen, al dan niet voltooid, worden vervangen door andere doelen. De ‘zin’ van het leven kan dus eigenlijk geen doel zijn omdat doelen aan verandering onderhevig zijn en vervangen kunnen worden. Doelen kunnen wel sturing geven. Of, het moet, zoals Sartre aangaf, gaan om individuele vrijheid. Ook deze vrijheid dient weer relatief te worden bekeken.

De lijn die door mijn betoog heen duidelijk wordt, is dat alles gaat om relativiteit. Elk mens heeft zijn eigen context van waaruit hij betekenis aan dingen, en aan het leven, toekent. Deze betekenis wordt dus puur subjectief vorm gegeven. Ieder mens heeft zijn eigen subjectiviteit. Allerlei tradities, al dan niet religieus, bieden handvatten voor het verlenen van zin aan het leven. Uit alle hoeken wordt sturing aangeboden om te helpen bij de ultieme zelfrealisatie. Deze zelfrealisatie is iets wat ieder mens wil, wat ieder mens doet. De mens erkent dat hij mens is en leeft zijn leven zoals hij dat wil. Sartres humanisme gaat uit van: ‘De mens is zijn leven.’ De mens realiseert zichzelf door te leven, wat gebeurt vanuit zijn eigen subjectiviteit. [8]

Als we zo door redeneren, is het antwoord op de vraag naar de zin van het leven ‘zelfrealisatie’. Wat dit inhoudt, is per persoon verschillend. Iedereen streeft andere doelen na, gebruikt andere handvatten, en maakt andere keuzes. Uiteraard zijn er overeenkomende keuzes en handvatten die leiden tot algemeen geaccepteerde ethiek[9], maar ieder mens zoekt en creëert zijn eigen ‘zin van het leven’ door te streven naar zelfrealisatie.

Mijn these blijkt dus slechts ten dele waar. Naar aanleiding van mijn overwegingen, is te concluderen dat er wél een universele ‘zin’ is: zelfrealisatie. Hoe men dit invult, en dus daadwerkelijk ‘zin’ aan zijn eigen bestaan toekent, is niet in één antwoord te vatten. Er ligt dus, inderdaad, eenheid in verscheidenheid. En dat, is ‘dé zin van het leven’.

__________________
[1] Dit woord komt mij enigszins de strot uit bij het behandelen van de zinvraag. Desalniettemin gebruik ik het toch in de volgende definitie: geluk/gelukkig staat voor datgene wat jou een rijk mens maakt, in de breedste zin van het woord. Ikzelf ga hierbij voornamelijk uit van de sociaal-emotionele vorm van ‘rijk’ zijn.
[2] Joseph Runzo & Nancy M. Martin, ed. The meaning of life in the worlds religions. (Oxford: Oneworld publications, 2001) p. 27 & 29.
[3] Runzo ed. The meaning of life, p. 246
[4] Ibid. p. 243.
[5] Jean Paul Sartre. Existentialisme in humanisme. p. 254-256
[6] Denk aan de Abrahamitische religies.
[7] Hiermee doel ik op alinea 3. Religie is niet noodzakelijk voor een zinvol leven.
[8] Sartre, Existentialisme in humanisme, p. 238, 248.
[9] Uiteraard ook weer context- en plaatsgebonden.
Bron afbeelding: Ashley Batz

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

13 reacties op “Dé zin van het leven?”

  1. Sabine avatar

    Wat een lastige vraag zeg! Mooi dat je daar zo diep over na hebt gedacht 🙂 Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het antwoord eigenlijk ook niet weet. Behalve dan dat het zeer zeker niet met religie te maken hoeft te hebben, aangezien ik zelf ook totaal niet religieus ben. Voor mij zal het iets te maken hebben met gelukkig zijn en iets kunnen betekenen voor anderen én voor mezelf. Een nogal oppervlakkig antwoord geef ik toe, simpelweg omdat ik het ook niet weet…

    1. Roos avatar
      Roos

      ‘Hét antwoord’ bestaat volgens mij dus niet. Althans, niet in collectieve zin. ‘Hét antwoord’ is voor jou anders dan voor mij, enz. De kant die je op gaat is niet zozeer oppervlakkig. Wel enigszins cliché aangezien heel veel mensen het op geluk gooien, haha. Toch, het is wel een mooi en positief antwoord. Vooral dat van betekenis zijn voor anderen en jezelf. Daar hecht ik ook waarde aan ja. 🙂

  2. creabeaatje34 avatar

    Mooi geschreven, wordt vast een mooi cijfer ^^

    1. Roos avatar
      Roos

      Dankjewel! En ik hoop het. 🙂

  3. Myriam avatar
    Myriam

    Ja, wat is de zin van het leven? Van mijn leven? Mijn kinderen geven in elk geval zin aan mijn leven. Door met hen om te gaan en hun leven te volgen en te begeleiden kreeg/krijgt mijn leven zin. Alleen zie ik ze nu niet meer elke dag. En hoor ik ze ook niet meer elke dag. Wat is nu de zin van mijn leven? Iets realiseren, zelf , iets wat een steentje kan verleggen in de rivier, iets met het talent dat ik kreeg om te schrijven…

    1. Roos avatar
      Roos

      Iets maken? Jouw zin is creëren, zo niet voeden (in brede zin), als ik je goed begrijp. Mooi. 🙂

      1. Myriam avatar
        Myriam

        Zo is het Roos

  4. Morgaine avatar

    Wat zo grappig is? Dat dit dus een vraag is voor filosifie, er is geen antwoord op, hahaha

    Mijn zin van het leven? Ik werkelijk waar totaal geen idee! Ik ben er, en ik maak er wat van 😛 En zo voel ik dat echt…

    X

    1. Roos avatar
      Roos

      Haha ben ik met je eens. Vond het ook echt een nare opdracht!
      En die insteek is goed genoeg toch? :p

      1. Morgaine avatar

        De insteek is perfect, vooral hoe je eindigt, haha 😉 Dit gaat goed komen verder 😀

  5. […] Daar heb ik wat moeite mee. Afgelopen oktober schreef ik een essay over ‘de zin van het leven‘. Hierin schreef ik onder andere dat ik geen zinloosheid ervaar door het niet aanhangen van […]

  6. Internettoerist avatar
    Internettoerist

    Mooie overwegingen en redeneringen. 🙂
    Mijns inziens heeft het leven geen “zin”. Het ‘is’. Er komt geen einde aan (tenzij je in de dood gelooft), want er is geen begin. Het ‘is’.
    De “zin” van het leven is een concept van de conceptuele geest, net als het “ik” dat “zin” aan het leven denkt te kunnen geven. Bij het concept “ik” hoort het concept “dood”. Concepten zijn inderdaad heel relatief, ze bestaan niet op zichzelf.
    Mijns inziens is ons zuivere bewustzijn (het leven zelf) ogenschijnlijk gevangen in een dwaling (de conceptuele geest). Als we uit die dwaling geraken, dan ‘is’ er leven. Het ‘is’. Net als “God” ‘is’. Hoe bereiken we dat? Je haalt het zelf aan: door zelfrealisatie. Maar hier is “zelf” iets wat het “ik” overstijgt en dus ook de “dood” en dus ook de “zin” of “doel”. (non-dualiteit)
    Religie is inderdaad niet de zin op zich. Daar vergissen zich veel mensen in. Het is een wegwijzer naar iets anders. We moeten dus niet aan een religie blijven hangen, maar haar overstijgen. Haar gebruiken als een springplank naar zelfrealisatie, naar het Leven Zelf. Noem het voor mijn part “God” of “Pietje Puck”. Einde “doel” of “zin”. 🙂
    Hopelijk bezorg ik je geen hersenkramp. 😛 😉

    Vriendelijke groet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *