Categorie: Filosofie
-
Bestaan of niet-bestaan, that’s the question
Een week of drie geleden las ik bij Internettoerist dat er zonder je zintuigen geen wereld is om te bestaan. Als je niets ziet, hoort, voelt, ruikt, en proeft, hoe kun je dan weten van het bestaan van ‘iets’? Overigens weidde diezelfde blog nog uit over dat jij niet je zintuigen bent – zintuigen komen…
-
Momentaan: ontstaan en vergaan, een boeddhistisch idee
“Omdat het veroorzaakte noodzakelijk vergaat. Het vergaan van de dingen heeft immers geen oorzaak. Waarom? Een oorzaak komt toe aan een gevolg. Maar vergaan is een niet-zijn. Wat valt er nu aan niet-zijn te veroorzaken? Indien nu dit oorzaakloze vergaan niet toekomt aan een ding zodra het ontstaan is, kan het er ook later niet…
-
Door het oog van de werkelijkheid: Sunyata
Ik heb al eens eerder iets laten vallen over ‘de leegte’, ofwel sunyata in een blog over het boeddhisme. Het blijft een wat wazig concept. Dit stellingpaper probeert het concept sunyata te verduidelijken door de discussie aan te gaan met ons westerse denken. Oost-west staan lijnrecht tegenover elkaar. Oké niet helemaal dan… To be honest,…
-
Is niet-handelen deugdzaam?
De oosterse zienswijzen zijn totaal verschillend van de westerse filosofieën. Bij sommige begrippen kunnen wij ons totaal geen voorstelling maken, zoals het concept van de leegte, sunyata. Well, we kunnen ons er wel een voorstelling van maken, maar zullen het lastig te begrijpen vinden. Toch kunnen wij ‘westerlingen’ een hoop leren van de oosterse zienswijzen.…
-
Is Brahman ons bewustzijn?
In de Indiase (hindoeïstische) filosofie staat het concept Brahman centraal. Brahman is zoiets als de allesoverkoepelende kracht, het ‘zuivere zijn’, en het Hoge Bewustzijn. Het atman (letterlijk ‘ziel’) is het ego, het individuele bewustzijn. Nu is het zo dat er een discussie heerst over of het individuele bewustzijn wel bestaat, of dat dit slechts een…
-
Het leed dat ‘mensheid’ heet?
Het zal de meesten van jullie niet verbazen dat ik een pleurishekel aan ‘de mensheid’ heb. Mensen zijn egocentrisch, verkwistend, en slopen alles om er maar beter van te worden. Mensen zijn materialistisch en denken hun heil te vinden in luxe en eigen gewin. De mens staat tegenover de natuur, in plaats van in de…
-
De macht over het leven
Laat het leven zich wel plannen… Een tijdje terug schreef ik over hoe blij ik ben met mijn planbord. Nog steeds helpt dit bord mij bij het bijhouden van mijn afspraken, colleges, werktijden, en andere activiteiten. Ik ga weer beginnen met hardlopen, misschien moet ik dat ook inplannen. Maar, laat het leven zich eigenlijk wel…
-
Hersenspinsel: over geloof en waarheid
Zodra ik Facebook open, krijg ik een melding dat het ‘nationale vrouwendag’ is. “Goh, wat een onzin,” denk ik nog. Ja, er zijn zoveel onnozele internationale dagen door ons bedacht, daar ga ik vandaag over schrijven. Maar, zodra ik WordPress open… *Ping* *Pong* De vrouwendag-artikelen vliegen me om de oren. Nou ja, ze verschijnen op…
-
Zingeving? Over zin, zinloosheid, en tandwieltjes
Denken… Soms denk ik wel eens te moeilijk. Zo vind ik dat ‘roosdenkt’ iets serieus moet zijn met soms een luchtig tintje. Maar, ik ben Roos, en ik denk. Het mag dus over alles gaan waar ik aan denk, ongeacht of het serieus is. Het gaat niet alleen om wat jullie willen lezen, maar om…
-
Melancholie, romantiek, en filosofie… En dat allemaal door één uitspraak!
Ik beschouw mezelf als een melancholisch type. ‘Melancholie’ houdt in dat je wat neerslachtig, droefgeestig, soms teruggetrokken, en zwaarmoedig bent. De tegenhanger van vrolijk en actief. Alhoewel, een melancholicus is een actief denker. Ondanks mijn uiterst charmante, vrolijke, en gezellige voorkomen complimenteer-vooral-jezelf, ben ik vrij melancholisch van aard. En toen hoorde ik gisteren iets opmerkelijks……