Hersenspinsel: over geloof en waarheid

Zodra ik Facebook open, krijg ik een melding dat het ‘nationale vrouwendag’ is. “Goh, wat een onzin,” denk ik nog. Ja, er zijn zoveel onnozele internationale dagen door ons bedacht, daar ga ik vandaag over schrijven. Maar, zodra ik WordPress open… *Ping* *Pong* De vrouwendag-artikelen vliegen me om de oren. Nou ja, ze verschijnen op m’n scherm, but you know what I mean. Dan maar een ander onderwerp… En die vond ik al heel snel dankzij Anne. She said something that made me think.

Anne reageerde op mijn blog over zingeving en het eerste deel van haar reactie is als volgt:

“Religie is gewoon iets wat heel erg belangrijk is voor degenen die geloven. Ik heb een vriendin die een tijd geleden vroeg of ik haar nu ‘gek’ vond omdat ze geloofde in geesten en andere figuren en dat ze deze ook soms zag. Het punt is echter dat het helemaal niet gaat om wat ik vind of wat ik geloof. Het gaat erom dat wat zij gelooft voor haar realiteit is, en haar dus positieve/negatieve dingen oplevert. Het gaat helemaal niet om wat wel/niet bestaat, maar om wat je ervaart en wat dat met je doet.”

Wat een visie voor een meisje van 17. 😉 Wat Anne hier zegt, raakt een veelbesproken discussiepunt in zowel de academische als sociaal-maatschappelijke wereld. Mensen gaan altijd uit van zichzelf, wat logisch is, maar vergeten daarbij dat hun mening niet de enige mening is. Laat staan welke mening dan ‘de waarheid’ zou moeten zijn. Anne’s opmerking, dat het niet gaat om wat zij gelooft, maar om wat haar vriendin gelooft, is een ontzettend mooi uitgangspunt.

Binnen de wetenschap wordt bijvoorbeeld van ons verwacht dat wij waardevrij onderzoek doen. Dus, je zet je eigen standpunten overboord en kijkt naar wat de onderzoeksgegevens je vertellen. 100% waardevrij onderzoek is niet mogelijk, omdat je altijd te maken hebt met je eigen subjectiviteit en je interpreteert de dingen nu eenmaal op je eigen manier. Niets mis mee, zolang je jezelf daar maar bewust van bent. Jij ziet de wereld op jouw manier, een ander op zijn eigen manier. Fair enough, right?

Echter… Wij mensen zijn teveel bezig met ons gelijk halen, met ja-nee discussies. Elke religie claimt dat zij de waarheid hebben, elk mens claimt dat hij gelijk heeft. Ja, ik generaliseer, I know. Het punt is dat iedereen een bepaalde manier van zingeving zoekt en dat iedereen de werkelijkheid op zijn manier waarneemt. Dat ik niet in God geloof, betekent niet dat Hij niet bestaat. Dat een ander wel in God gelooft, betekent ook niet dat Hij bestaat. Echter, het gaat niet om het wel of niet bestaan van God, maar om de werking en ervaring van het geloof door de gelovige. Voor een gelovig persoon is God werkelijkheid, ongeacht wat ik of wie dan ook daar van vind. De reden dat ik religiewetenschappen studeer, is onder andere omdat ik de mooie dingen van religie zie bij mensen. Religie en/of spiritualiteit geeft hoopt en zekerheid, het geeft vertrouwen en stabiliteit bij mensen.

Het gaat dus, zoals Anne al zegt, niet om wat waarheid is, maar om wat jij ervaart en om wat voor jou de waarheid is. Men zou elkaar daarin eens wat vaker in zijn waarde moeten laten. Een collega van mij zei bijvoorbeeld afgelopen weekend dat ik de islam eens zou moeten bestuderen. Dat zou misschien helpen bij mijn queeste naar zingeving. Maar, de islam raakt mij niet op de manier zoals het haar raakt. “Misschien ben je er dan nog niet klaar voor,” zei ze. “Ik weet het niet, misschien.” Echter, ik denk dat elke vorm van religiositeit zijn oorsprong vindt in dezelfde bron: de zoektocht naar zingeving. Alleen geeft iedereen hier een andere betekenis aan en zo zijn dan de diverse (wereld)religies ontstaan. Even makkelijk gezegd. Toen ik dit aan mijn collega terugkoppelde, kon ze zich daar wel in vinden. Maar, voor haar blijft de islam wel het belangrijkste. Dat is haar ervaring, haar geloof, en haar zingevend kader. Dat respecteer ik, ondanks dat ik niet hetzelfde geloof en ervaar.

Dus, wat is werkelijkheid? Bestaat God? Welk geloof is ‘het echte geloof’? Het is allemaal goed! Als jouw realiteit, jouw geloof, je helpt in het leven, wie zijn wij dan om dat af te keuren? Maar, keur zelf dan ook die ander niet af. Anne, dank voor je reactie, you’ve put my thinking mode on. 🙂

Wat denk jij?


Geplaatst

in

door

Reacties

31 reacties op “Hersenspinsel: over geloof en waarheid”

  1. Mellanie avatar

    Goed artikel! Ik ga er ook serieus over nadenken..

    1. Roos avatar

      Dankjewel! 🙂

  2. Sabine avatar

    Goed artikel inderdaad, ben het er ook mee eens. Ik heb dat gevoel van het geloof ook niet, maar iemand anders kan er juist heel veel steun uit halen. Jimmy is bijvoorbeeld wel gelovig, en dat maakt niets uit. We respecteren elkaar.

    1. Roos avatar

      Dankjewel Sabine! 🙂 En mooi dat jullie dat in elkaar respecteren. Moet ook kunnen. 😀 Ik ken veel mensen die ‘een partner met hetzelfde geloof’ willen. Is natuurlijk ook hun goed recht. Ieder zijn ding. 🙂

  3. misantropiccatlady avatar

    De reden waarom veel mensen (atheïsten) religie afkeuren is omdat ‘het geloof’ – gelijk welk – als excuus wordt gebruikt om mensen te onderwerpen. Zo lang mensen die zingeving op zich beleven en zich daar beter bij voelen is het allemaal mooi, maar religie wordt vaak als drukkingsmiddel gebruikt, het wordt vaak ingezet als een politiek wapen om mensen bang te maken, om oorlogen te voeren, om mensen te chanteren…
    Op persoonlijk vlak zal religie veel mensen al goed geholpen hebben, maar op wereldvlak heeft het veel kwaad uitgericht. Is religie op zich dan fout? Neen dat denk ik ook niet… Maar zoals je zegt, iedereen interpreteert het anders en velen blijken het dan ook te misbruiken…

    1. Roos avatar

      Daar heb je zeker een punt. Voor dit artikel heb ik er bewust voor gekozen om de negatieve aspecten van religie buiten beschouwing te laten en te richten op het individu. Als jij iets als goed ervaart, is dat prima. Hoeft voor een ander niet zo te zijn, maar die ander hoeft jou daar niet op af te keuren, dat is nu het punt.

      Dat religie ook heel veel kwaad heeft gedaan, ben ik zeker met je eens. Mensen kunnen niet met macht omgaan, en als zijnde ‘door God gekozen’, heb je natuurlijk alle macht… En veel zit hem inderdaad in interpretaties. De een ziet liefde en geluk in de Koran, de ander haat en nijd. De een predikt liefde voor jezelf en de medemens, de ander predikt zelfkastijding.
      Maar, is dat niet met meer dingen in het leven? Bijna alles heeft een goede en een slechte kant. Zolang het voor jou goed is en anderen niet schaadt, is er niets aan de hand, toch? 🙂

  4. Anne avatar

    En toen zat ik achter de computer met een smile van oor tot oor. Zo leuk om te lezen dat er iemand is die snapt wat ik bedoel. Dankjewel Roos! You made me really happy!

    1. Roos avatar

      Jij bedankt! 🙂 En natuurlijk begrijp ik wat je bedoelt. Mis dit zelf ook vaak in hoe anderen ‘de werkelijkheid’ benaderen.

  5. די מריו avatar

    Mooi geschreven, door jou, maar ook door Anne natuurlijk. Ik geloof.. Ik geloof in een God.. in de liefde, in leven, in samenleving, in respect naar elkaar. Want Voor mij is dat wat geloof inhoudt. Wat er in de boeken staan, kun je op zoveel manier lezen. Maar het belangrijkste is dat dat je medemens in zijn waarde laat. Mooi onderwerp is dit. Hier kun je uren, dagen, weken, maanden.. zelfs je hele leven over praten.

    Love As Always
    Di Mario

    1. Roos avatar

      Hier kun je zeker een heel leven over praten. Liefde, respect, leven, en samenleving. Klinkt prachtig! Daar haal je vast veel kracht uit. 🙂
      En uiteindelijk is alles visie en interpretatie, want inderdaad, zelfs vaste tekst in boeken kun je op verschillende manieren lezen.

      1. די מריו avatar

        Je bent een verstandige dame.

        Love as Always
        Di Mario

  6. daenelia avatar

    hm, Wat jammer dat je je niet lioever vediept hebt in vrouwenrechten. Echt jammer.

    1. Roos avatar

      Wat ik beoogde, was dat er heel veel dagen zijn die wij een naampje geven, terwijl het zaken zijn waar je iedere dag mee bezig dient te zijn. Je ouders dien je iedere dag lief te hebben, en niet alleen op vader- of moederdag. Net als dat je altijd iets extra’s voor je geliefde kunt doen, daar heb je Valentijnsdag niet voor nodig. Zo ook vrouwenrechten, dit hoort altijd een topic te zijn, niet alleen op ‘internationale vrouwendag’. Het is dus niet zo dat ik me niet wil verdiepen in vrouwenrechten.

  7. MichielZiet avatar

    Je hebt het zeer mooi uiteen gezet. Elkaar in waarde laten is de bottom line, helaas gebeurd dat met of zonder geloof nog te weinig.
    Soms moesten we onszelf eens een spiegel voorhouden.
    Gelukkige zijn er ook heel veel positieve voorbeelden…waar bijvoorbeeld een mooie discussie/gesprek op deze blog een onderdeel van is.

    1. Roos avatar

      Dankjewel! 🙂
      Inderdaad, iemand in zijn waarde laten is niet alleen op geloof te https://widgets.wp.com/notifications/2342041028#betrekken, maar op alles. Echter, jezelf de spiegel voorhouden is voor veel mensen te confronterend.

  8. Sammie avatar

    Ik ben van mening dat je iedereen in zijn waarde moet laten en dat iedereen geloven mag wat hij of zij wil geloven. Ik ben echter ook van mening dat ik daar niet mee lastig gevallen dien te worden, regelmatig word ik op straat aangesproken en word er een verhaal over god afgestoken en dat ik als ongelovige niet goed bezig ben etc. Dat soort dingen vind ik heel irritant en geloof in de politiek is ook iets wat ik niet waardeer, uitspraken die daar gedaan worden vind ik heel eng. Een gelovige in de politiek die verkondigd dat je als vrouw nooit zwanger kan raken na een verkrachting, abortus afschaffen want dat mag niet van god… Scary zulke mensen.

    1. Roos avatar

      Het heeft inderdaad 2 kanten. Ik hoef ook niet altijd ‘lastig gevallen’ te worden met geloofsbelijdenissen en ‘doe dit want anders’. Zo was er vorig jaar iemand op mijn opleiding die zei dat ‘wij’ allemaal anonieme christenen waren; we hadden het geloof nog niet gevonden, maar dat kwam wel. Ja, ehm, bedankt?
      Geloof in de politiek, ja ik snap wat je bedoeld. Alleen volg ik de politiek niet zo, dus ben me er (nog) niet zo bewust van. Begrijp wel heel goed dat sommige uitspraken, vooral in een bestuursorgaan, erg beangstigend (en oordelend) kunnen overkomen.

  9. Morgaine avatar

    Wat Anne zegt is echt heel wijs voor een 17 jarige, want heb ik dat al niet tegen jou vertelt ook? Een ieder heeft zijn of haar waarheid en dat dien je te respecteren val er eventueel anderen niet mee lastig,.. tenzij ze er voor open staan om te horen wat de visies zijn.

    Wat ik wel vind, is als iemand niet beter weet dat ene, wat ze met de paplepel hebben mee gekregen, er vaak weinig openingen zijn om andere standpunten of religies of hoe je het ook wilt noemen bestaat, hun waarheid is waarheid, punt…. en de visie of een andere vorm van denken staan ze niet toe, dat merk ik ook een beetje bij jouw collega? Misschien zie ik dat verkeerd, want ik lees nu alleen wat jij schrijft natuurlijk, ik weet niet waar haar uitspraak vandaan komt verder… of ze dat echt zelf heeft uitgezocht of dat…

    Dat is wat ik naast waarheid mee wil geven en visie, sta open voor andere visies, wie weet leer jij er ook nog wat van, en wat die vriendin van Anne deed, is natuurlijk eigenlijk vragen om bevestiging…. niet eens een visie.. en dan zeg ik, als jij dat zo ervaart en ziet, is het jouw waarheid, jij ziet het, ik misschien ook, of niet… 😉

    X

    1. Roos avatar

      Hebben wij het inderdaad al wel vaker over gehad ja. 🙂
      Er zijn altijd mensen die niet open staan voor andere perspectieven, soms niet eens uit onwil maar gewoon omdat ze het niet kunnen. Het vraagt natuurlijk best wel wat van je om even buiten je eigen vertrouwde kaders te durven kijken.

      Mijn collega voelt zich thuis in de islam. Ze accepteert dat ik geen religie aanhang, maar mocht ik ooit gaan zoeken, dan raad ze me de islam aan. Zo was het meer bedoeld. Uiteraard ook vanuit haar ervaring want voor haar is de islam ’thuis’.

      ‘Waarheid’ is gewoon een veel omstreden woord, hehe. Vooral omdat mensen gericht zijn op eigenbelang en als hun visie niet de enige ware visie is, dan kan dat zodanig ontnuchterend werken dat hun wereld instort. Want, wat is dan waar? Ja, ieder heeft zijn eigen waarheid, zijn eigen werkelijkheid, maar voor mensen die dé waarheid zoeken, is dat een erg frustrerende gedachten, haha.

      X

  10. Jos de Groot avatar
    Jos de Groot

    Hai Roos. Ik zal ditmaal minder cryptisch zijn. Jaren geleden zat ik achter een piano bij een muzikant thuis. Improviseerde op de muziek die ik hoorde, . Wat doe je allemaal? Vroeg die muzikant. Ach, ik doe maar wat antwoordde ik. Waar haal je het vandaan om zo mooi te spelen vraag ik me af, was de volgende vraag die gesteld werd. Dat komt van God zei ik tot mijn eigen stomme verbazing. Je weet dat ik ook kan spelen met taal en rijmen in Engels en Nederlands. Je weet ook dat ik zonder ook maar iets terug te verlangen mensen help met woord en daad. In het dagelijkse leven en o.a. op Facebook.
    Ook weet je, wanneer iets te groot word om het menselijkerwijs te bevatten ik een roep doe naar het Oppermachtige. Ja, ik noem het maar God die mij laat spelen, schrijven, liefde schenken en helpen.
    Ik bestudeer op dit moment de Bijbel, maar dit doe ik hoofdzakelijk omdat ik er veel te weinig van weet. Terwijl de taal helemaal doorweven is van Bijbelse uitdrukkingen. Zo simpel is het.

    Het meest recente voorbeeld van ‘God die mij helpt’ gevoel die ik had was op het moment dat ik mezelf heel goed moest beheersen op Facebook. Er was iemand waar ik het absoluut niet van verwachtte best gemeen bezig geweest. Moest echt tot tien tellen en mijn verdriet was té groot om het helemaal alleen te doen. Dus zocht ik weer hulp bij het Grootste om het zo maar uit te drukken. Toen werd ik rustig en heb de giftige reactie die ik in eerste instantie had geschreven op haar gemeen verhaal veranderd in een inspirerend commentaar, waar ik haar eigen meningsuiting heb aangemoedigd en haar complimenteerde voor al het moeilijke en goed uitgevoerde werk die ze de laatste tijd volbracht heeft. Het grappige is overigens dat ze de bewerkingsgeschiedenis kan nazien en heeft mijn ommezwaai kunnen aanschouwen.. Zelf is ze zeer religieus en ziet waarschijnlijk wel dat ik altijd het beste uit mezelf en uit een ander wil halen met behulp van.

    Ben ik religieus? Wat een vraag.. ik weet het niet. Wordt vervolgt..

    Groetjes en geniet allemaal maar lekker van het mooie weer.

    Jos

    1. Roos avatar

      Interessante reactie Jos. Het Oppermachtige spreekt mij meer aan dan ‘God’. ‘God’ is zo mannelijk, terwijl het voor mij meer een ongedifferentieerde, allesomvattende, geslachtsloze entiteit bevat. Althans, voor zover ik geloof in het bovennatuurlijke.
      Je hulpvraag is begrijpelijk; je zoekt hulp en vindt die, je krijgt een bepaalde energie die je helpt je comment om te zetten naar iets opbouwends. Is dat religie? Ik weet het niet. Iets kan ook zingeving zijn zonder direct religieus van aard te zijn. Als jij het beziet als een religieuze ervaring, als een notie van het goddelijke/transcendente, dan is dat zo. In jouw waarheid, is dat zo. En anderen dienen dat te respecteren.
      Ik ben benieuwd naar het vervolg.
      Dank, en jij ook een fijne dag gewenst! 🙂

      1. Jos de Groot avatar
        Jos de Groot

        Ja dat mannelijke in het taalgebruik.. ben ik me zeer bewust van … ben zoveel mogelijk bezig om dit om zeep te helpen. Voor mijn part wordt het een matriarchale beschaving in de toekomst, net zoals het oude Egypte. Ook in het Engels probeer ik daar wat aan te doen. Ik doe mijn best. En ja de God die ik voel is geslachtsloos. En ook een mix van alle rassen in de wereld en de rest van de Kosmos. Overigens, eerlijk gezegd denk ik, als er sprake is van ‘buurtjes’ in het heelal(medebewoners) dat deze wezens ook spiritualiteit hebben c.q. zoeken.
        Zou het heerlijk vinden om er een te ontmoeten, echt hoor!

        Verder heb ik een nieuwe vraag voor jou: Heb je de serie ‘Real Humans’ al gezien? In deze serie staat de vraag centraal of je Artificiële Intelligentie (A.I.) moet beschouwen als een werkelijk levend wezen. Nu is het zo, dat er nu, op dit moment, een Quantum Computer word gebouwd.
        De intelligentie kan al zo ver vorderen dat er al sprake kan zijn van een levend wezen.. wat nu?

        Nou super zondag maar weer en tot schrijvens! Jos 🙂

        1. Roos avatar

          Een matriarchale samenleving, dat is dan weer het andere uiterste. Vrouwen zijn lastige wezens hè… haha. 😉
          Spiritualiteit is geen aardse luxe, ik ben met je eens dat elk wezen in het universum spiritualiteit zou kunnen kennen. En wie weet, misschien ontmoeten we ooit zo’n wezen. 🙂

          Real Humans? Nee, die serie ken ik niet. A.I. staat mij ook ontzettend tegen. Al die technologische ontwikkelingen gaan veel te snel, dat beangstigd mij. Wij mensen moeten geen leven willen creëren buiten onszelf, dat doen we al: voortplanting. De natuurlijke manier, veel veiliger. Levende technologie, A.I., het kan alleen maar gevaarlijk uitpakken, vrees ik. Al ben ik nu misschien te pessimistisch.

  11. internettoerist avatar
    internettoerist

    Mooi geschreven en ik begrijp wat je bedoelt. Maar…. 🙂 Ik heb hier een dubbel gevoel bij.
    Elk mag inderdaad geloven wat hij of zij wil, maar je kan ook naïef zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen die geloven dat vlinders boodschappers zijn van de doden. Waarom vlinders en geen bijen? Men mag dat ook geloven van mij, maar hoever kan je daarin gaan zonder jezelf te schaden in het jezelf wat wijs maken. Wanneer wordt het waanzin? Waar ligt de grens tussen waanzin en zingeving? Een IS-strijder vecht ook voor een geloof. Voor hem is dat de waarheid. Het is dus niet ‘allemaal goed’.
    De meeste nemen het geloof over van hun ouders, zonder open te staan voor een andere visie, want ze moeten dit van hun ouders aannemen. Raar toch dat moslim-ouders altijd moslims voortbrengen. Is er wel ruimte om een andere weg te proberen? In hoeverre is dat gezond?
    Nog een puntje waar ik een dubbel gevoel bij heb: godsdienst en religie zijn niet hetzelfde. Het boeddhisme is een religie, maar ontkent het bestaan van een God-schepper. Niet elk religieus persoon aanbidt een God-schepper. Hier kunnen we uitgebreid over filosoferen, maar dat ga ik je besparen. 😉
    Als iemand vanuit een geloof een speciale behandeling wil, of wil dat bepaalde wetten aangepast worden naar zijn of haar geloof, dan vind ik dat niet kunnen. Als men vanuit een geloof bepaalde eisen stelt aan anderen, dan is dat voor mij niet ‘allemaal goed’.
    Daarom vind ik het belangrijk om een geloof te onderzoeken en het gezonde verstand erbij te houden. Ik hoorde laatst een moslim zeggen: “we slachten reeds 1400 jaar dieren onverdoofd, waarom zouden we daarmee moeten stoppen?” Ja, hallo! Je rijdt toch met een wagen? Als je zo redeneert moet je, je op een kameel verplaatsen. Daar kan de modernisering plots wel. Dan moet je ook geen kunstknie laten zetten. Je begrijpt waarschijnlijk wel wat ik bedoel. 😉
    Zie je, gezond verstand en de context van een tekst kunnen plaatsen zijn onontbeerlijk. Zomaar jezelf iets wijsmaken is helemaal niet goed. Geloof kan aan de waanzin grenzen. Net zoals het kapitalisme nu aan de grens van de waanzin komt.
    En als je anderen dwingt om de waanzin te volgen is dat niet goed voor mij.
    Voor mij is het niet ‘allemaal goed’. 🙂 Maar ja, elk zijn visie éé ! 😀

    Vriendelijke groet

    1. Roos avatar

      Ik snap helemaal wat je bedoelt. Vanuit jouw perspectief, ben ik het ook met je eens. Men moet niet te naïef en/of bekrompen worden in hetgeen hij gelooft. Waar het mij meer om te doen was, is dat niet iedereen precies hetzelfde hoeft te geloven. ‘Goed’ is ook relatief, wat goed is voor de een, is dat niet per se voor de ander. “If you harm none, do as ye want, ” is een mooi gebod uit het paganisme. Dit zou eigenlijk de stelregel moeten zijn bij hetgeen ik hierboven heb beschreven.

      Trouwens, de boeddhisten geloven wel degelijk in een godenrijk. Je kan incarneren als god, maar dat is een heel lang en saai leven, dus erg wenselijk is dat niet, haha. 😉

      1. internettoerist avatar
        internettoerist

        Helemaal mee eens. 🙂

        Wat dat godenrijk betreft is er toch een heel ander standpunt. Iedereen kan zo’n “god” worden, want dit verwijst naar een bewustzijnsniveau. Bij een oppergod-schepper, kan je nooit tot dat niveau komen. In het boeddhisme zijn alle wezens in ware aard gelijk. Bij een godsdienst is dit niet het geval (goed-slecht). Zo kan men zich in een godsdienst verschuilen achter het excuus dat het gods wil is (dat hoor je ook vaak). Terwijl vanuit het standpunt van het boeddhisme, het je eigen verantwoordelijkheid is, geen excuus. De term “god” heeft in beide visies een heel andere betekenis. Een echte boeddhist (daar heb je ook “soorten” in 😀 ) onderzoekt, maar gelooft niet zomaar.

        Je haalt een goed punt aan, dat dit goddelijk leven niet wenselijk is. Dat is enkel zo als men zich eraan hecht, net zoals bij mensen die zich te veel aan het aardse hechten. Beide gevallen zijn een gehechtheid aan een uiterste, dat is inderdaad niet wenselijk en niet gunstig. Vandaar de leer in non-dualiteit, en niet een leer van hemel en hel.
        Hoewel men natuurlijk vrij is om in de hemel en hel te geloven. 🙂

        Vriendelijke groet

        1. Roos avatar

          Ja, daar heb je inderdaad gelijk in. Het is een andere notie van ‘god(en)’. Geen overkoepelende macht, dat is namelijk het nirvana en het nirvana is ook ‘slechts’ een staat van bewustzijn. Vind zelf de leer van de leegte, sunyata, wel mooi. En verwarrend, haha. Alles is een illusie, alles is leeg. Maar, om nou direct alles waar je mee bezig bent te laten vallen omdat het leeg is, zo werkt het dan ook weer niet. Hele interessante en complexe theorie. 🙂
          Gehechtheid is het grootste kwaad, nietwaar? Ik vraag me af in hoeverre het mogelijk is om je niet aan iets, of iemand, te hechten. Ach, als dat zo makkelijk was, kon iedereen een boeddha worden natuurlijk… 😉

          1. internettoerist avatar
            internettoerist

            Ja, gehechtheid is het grootste probleem. Op zich is het eigenlijk geen probleem, maar voor de gewone mens die de gevolgen daarvan niet kent, brengt het lijden. Dat lijden is dan het probleem. Hoe hef je dat op? Door te onthechten. 🙂 Om kierewiet van te worden ! 😀
            Onthechten kan door de werkelijkheid van alles in te zien. Alles wat we zien vergaat (inclusief dat wat je “ik” noemt), het is onmogelijk om het vast te houden (te hechten). Dat is die fameuze ledigheid der dingen. Dat aanvaarden is de eerste stap, maar het gaat natuurlijk veel dieper. Niet gemakkelijk.
            En toch kan het, ook wij kunnen en boeddha worden. Voor mij is het geen theorie. Misschien mag ik je over een paar jaar boeddha Roos noemen. 😉

            Vriendelijke groet

          2. Jos avatar
            Jos

            Hoi Roos! Lang niet op jouw site geweest, ook niet op FB. Leuk onderwerp. Had laatst een droom. Was ziek en sliep héél vast. Toen ik wakker werd kon ik me een droom herinneren. De laatste tien jaar was me dat niet meer gelukt, dus was ik sowieso blij hierover. Het was meer een gevoel die ik had. Alsof je in de buik van je moeder zweeft. Je weet niets, weet alles. Hoort niets, hoort alles. Ziet niets, ziet alles. Geen enkel inzicht en wijsheid, Alles doorgrond en Alwetend. Yin Yang. Perfecte balans en geen enkele emotie. Neutraal. Sereniteit om je heen en van binnenin. Geen toekomst geen verleden. Dat was prachtig. De droom heb ik verteld aan een vriendin omdat de droom mij ook iets zei: Jaag niet op dingen die ongrijpbaar zijn. Liefde kun je niet afdwingen. Geluk evenmin. Geestesgerijptheid (een nieuw woord?) komt vanzelf. Alles zal jou benaderen. Als je er klaar voor bent. Was het die avond, toen ik ‘ontwaakte’ in de meest brede zin van het woord een boodschap van een spirit? Of God? Ik zou het niet weten. Het verhaal over mijn droom gaf ik de titel ‘The Perfect Balance’. Omdat mijn FB vriendin zo zoekende is was dit een handreiking voor haar. De handreiking die ik zelf gekregen had. En haar zo wilde helpen. Al met al wil ik eigenlijk één ding kwijt: Mijn grootste en rotsvaste geloof die ik heb is pure, onbaatzuchtige liefde. De Bijbel beschrijft dat God en Jezus deze liefde voor de mensheid hebben. Is dit een echte houvast voor mij? Nee. Maar het is een ware mysterie waar het liefdesgevoel vandaan komt. Mijn rijpingsproces zal doorgaan zoals bij iedereen. Liefde voor je medemens zal ook groeien. Zolang je er voor open staat. Roos, je bent voor je relatief jonge leeftijd heel gerijpt en heel liefdevol voor mensen. Dat wou ik ook nog even kwijt. Tot de volgende keer! Jos

  12. […] dit is wel de week van de Anne’s op mijn blog. Haha, let’s state dat ik het nu wel over twee verschillende Annes heb. 😉 En iets zegt mij, […]

  13. […] Hersenspinsel: Over geloof en waarheid […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *