Een angstige twijfelaar: de strijd tussen weten en voelen

Ik ben een onzekere twijfelaar. Altijd al geweest, zal altijd zo blijven. Een eeuwige piekeraar, altijd onzeker, en vaak achterdochtig. Altijd een angst voor wat mensen zouden kunnen doen en denken. Bang voor mensen, ha! Ik? Nee toch, ik ben zo sociaal als ik weet niet hoe. That is, ik ben sociaal als ik daar zin in heb. Er zijn ook dagen dat ik gewoon lekker kluizenaarstyle wil doorbrengen thuis. Maar, uiteindelijk is de angst voor wat anderen van mij denken slechts een projectie van mijn eigen angst dat ik ‘niet goed genoeg ben’.

Ik was bang voor wat mensen over mij dachten. Dat ben ik nog steeds, alleen kan ik er nu beter mee omgaan en ben ik er niet altijd meer mee bezig. Immers, waarom zouden mensen mij nakijken en over mij roddelen? Zo belangrijk ben ik nou ook weer niet. 😉 The point is, dat ik heel makkelijk met mensen omga, veel praat, en heel veel gezelligheid kan beleven. Maar, soms speelt die achterdocht op… Een bepaalde opmerking of een bepaalde blik kan ervoor zorgen dat ik in insecurity-mode beland. Alle onbezorgde gezelligheid is dan weg en ik ervaar alleen nog maar onzekerheid. Rationeel gezien weet ik dat ‘het weer zo’n gedachte’ is en dat ik me niet druk moet maken. Het grappige is dat je gevoel daar niet altijd naar wil luisteren. Zo had ik een tijdje terug een gesprek met iemand en zij is er heilig van overtuigd dat je je feelings kunt beïnvloeden vanuit je mind. Haar argumenten klonken logisch, maar… Waarom gaat het bij mij dan andersom? Er komt een gedachte, die wekt een gevoel op, true. Maar, zodra ik eenmaal een neerslachtig gevoel heb, kom ik daar met alleen positief denken echt niet uit. Het moet vanzelf wegebben. Herken je dit, of luistert jouw gevoel braaf naar je denken?

In my darkest moments ben ik een übertwijfelaar. De ‘goede dagen’ is alles prima, niets aan de hand. Lang leve vrijheid, blijheid, liefde, en geluk. Maar, when insecurity kicks in and the days grow black, is die blijheid ver te vinden. Ineens kan ik twijfelen aan mijn relatie; vind hij me wel echt leuk? Of, mijn beste vriendinnen zijn me zat, ik weet het zeker! Ik zal nooit afstuderen, mijn werk is slecht, dit is bagger, dat is ruk, enz. Terwijl ik ondertussen bedenk dat ik onzin uitkraam en even ‘normaal’ moet doen.

Het is niet altijd aan een bui gebonden maar kan ook plotseling opkomen. Bijvoorbeeld, ik zat afgelopen maandag met een medestudente en we hadden een gesprek over masteropleidingen. Zij gaat een andere master doen dan degene die ze wil doen, omdat de voertaal in de andere opleiding Engels is. Eeuwig zonde dat taal haar zo belemmerd, en dat zei ik. Haar gezicht vertrok iets en haar toon veranderde toen ze zei: “Lieve Rozemarijn, wat moet ik dan?” En ik schrok. Zij leek zo sarcastisch en pissig ineens, dat ik bang werd dat ik iets verkeerd had gedaan. Terwijl, van haar uit, was het alleen maar frustratie omdat ze wist dat het stom was en ze ook baalde. Als je haar opmerking zo leest, zit daar ook niets negatiefs in, en toch vatte ik haar blik en toon verkeerd op. Waarom? I have no clue.

Enkele weken terug schreef ik over mijn ontwikkeling. Ja, mijn angst is zeker verminderd, maar toch is het er nog steeds. De ene week erger dan de andere. Als ik een down-day heb, speelt de onzekerheid sneller op dan bij de happy-days. Hierdoor kan ik ook ineens bang zijn voor bepaalde reacties en voor dingen die mensen van me denken. Tegelijkertijd weet ik dat het onzin is. Raar hè, hoe weten en voelen zo tegenstrijdig kunnen zijn? Ik weet dat ik mijn eigen onzekerheid en negatieve zelfbeeld projecteer op wat anderen van mij vinden, maar het voelt alsof anderen over mij oordelen. Stom geneuzel ook.

Het bewustzijn hiervan helpt wel om rationeel te blijven en me niet helemaal te verliezen in de angst voor wat die ander denkt, zoals 2 jaar terug het geval was. Ik ben niet fulltime bezig met wat men van mij vind. Toch blijft het soms lastig en is onzekerheid, of sociale angst om maar even in het label te blijven, niet in een keer verdwenen. Het is een proces, een ontwikkeling, en ik merk nog steeds dat ik vooruit ga, maar op sommige kleine momenten of depressieve dagen, lijkt het net of ik terug ben bij af. *Zucht*. Well, let’s stay positive, het is in ieder geval niet meer beperkend.

Let’s add some music

Onzekerheid blijft… Doet me denken aan een prachtig nummer van Delain, what do you think of it?

And insecurity won’t go
See me in shadows

 

♥


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

25 reacties op “Een angstige twijfelaar: de strijd tussen weten en voelen”

  1. Lou-ann avatar

    Super gaaf die nieuwe rubriek! Ik ben benieuwd! Ik hoop ook dat het je helpt wat minder last te hebben van angsten, Xoxo

    1. Roos avatar

      Dankje! Ik ben ook benieuwd, haha. Het aanspreken van vreemden is sowieso een goede oefening, en het is ook gewoon interessant om te luisteren naar wat mensen te vertellen hebben. 🙂 Nog ideeën voor een denkvraag? 🙂 X

  2. Sabine avatar

    Oe ja herkenbaar! Maar vooral uit het verleden… inmiddels maak ik me minder druk over hoe mensen over mij denken. Maar wel herken ik wat je zegt over je stemming en je gedachten. Ik kan ook niet zomaar een vervelend gevoel omzetten in iets positiefs. Het lukt wel steeds vaker, maar te vaak nog niet. Volgens mij leren we door en van het ouder worden. Dus ook bij jou komt het! 😀 Leuk idee trouwens je nieuwe rubriek! Ik kan zo even geen onderwerp bedenken, ik ga alles interessant vinden denk ik. Zit niet zo in wat er allemaal speelt op het moment in Nederland 🙂

    1. Roos avatar

      Het is ook een proces ja, en het wordt ook minder. Heb er alle vertrouwen in dat het steeds minder wordt naarmate ik ouder word inderdaad. Fijn dat jij er al minder last van hebt! 🙂
      Dat gevoel omzetten is lastig ja! Goed dat het je soms lukt, nog tips? 😛
      Hahaha, nou, mocht je een onderwerp te binnen schieten, let me know. 🙂

  3. Yasmin avatar
    Yasmin

    Kan me hier zeker wel in vinden, die vervelende gevoelens die op bepaalde momenten onverwachts binnen komen zijn moeilijk te relativeren en moeten inderdaad uit zichzelf wegebben. Denk wel dat het sneller op komt zetten wanneer je je al enigzins kwetsbaar voelt (misschien onbewust). Wat goed dat je hier zo openhartig over schrijft 🙂

    1. Roos avatar

      Klopt wat je zegt, het komt inderdaad sneller op momenten dat ik me kwetsbaar voel. Vaak is dat in onbekende situaties of bij het ontmoeten van nieuwe mensen.
      Vervelend hè, dat je je gevoel dan niet gewoon weg kan denken!

  4. MichielZiet avatar

    Ik ben heel lang een twijfelaar, vooral onzeker geweest… zelfs al leek het voor de buitenwereld van niet… inclusief buien. Ergens is het voor een groot deel weggesleten…hoewel een deel van je karakter nooit helemaal weg slijt.
    Wat hielp? Door mensen zoals bijv. jouw tegen te komen, met andere woorden: andere twijfelaars en onzekeren… je komt er achter dat je niet alleen bent en erover kunt praten… verder helpt natuurlijk ook iemand die je vertrouwd die je af en toe een schop onder de kont geeft of bevestiging… van dat laatste niet te veel, want dat is ook weer niet goed. 🙂

    1. Roos avatar

      Fijn om te lezen dat het grotendeels verminderd is, geeft mij hoop. 🙂
      Het werkt inderdaad heel relativerend om ’te ontdekken’ dat je niet de enige onzekere bent. Alleen is dat lastig te zien als jij je het onzekere muisje voelt en ieder ander zo zelfverzekerd lijkt. But, that’s just an illusion.
      Schop onder m’n kont krijg ik vaak genoeg, haha. Van vriendlief mag ik niet ‘zo slecht’ over mezelf denken. 😛

  5. Myrea avatar

    Ik las dit stukje en dacht: dat ben ik helemaal! Maar dan zonder de diagnose van angststoornis.
    “Ik weet dat ik mijn eigen onzekerheid en negatieve zelfbeeld projecteer op wat anderen van mij vinden, maar het voelt alsof anderen over mij oordelen.” <— DAT is knal de spijker op z'n kop! En dan is de boodschap 'werken aan je zelfbeeld en onzekerheden'… Maar net dàt is helemaal niet zo makkelijk als het misschien zou lijken…
    Knap van je, dat je al zo'n positieve evolutie hebt doorgemaakt. Ook mensen zomaar op straat aanspreken is daar wel een goede oefening voor, denk ik – ik zou het in ieder geval niet durven!
    Wat bedoel je trouwens met *denkvraag*? Eerder een "wat vindt u over…?", of meer filosofisch?

    1. Roos avatar

      Lastig hè! Weten en voelen…
      En ik ben niet zo fan van een labeltje, maar zonder label kreeg ik geen psychologische hulp, waar ik uiteindelijk wel veel aan heb gehad.

    2. Roos avatar

      Oh wat erg, ik zie nu pas de rest van je reactie. Dacht eerst dat het eindigde na de quote.

      Werken aan je onzekerheden is harstikke moeilijk. Accepteren en ervan bewust zijn, maar dan?
      Mensen aanspreken is een hele goede oefening, moest ik ook doen tijdens therapie. En uhm, ik bedoel zowel ‘wat vindt u van/over…’ als filosofischeen vragen. 🙂

      1. Myrea avatar

        Hehe, geen erg hoor!
        De “wat denkt u van/over” laat ik aan je mede-NL’ers over, ik weet namelijk niet zo veel van wat er daar speelt in het nieuws, maar dat zijn vaak wel goeie vragen om te stellen.
        – Van de filosofische vragen… vind ik “Wat is tijd?” “Wat is vrije tijd?” en “Is vrije tijd echt wel zo vrij?” wel een leuke om over na te denken.
        – Ook gewoon gesprekjes over “Waar gaat u heen (of van waar komt u)? Wat gaat u daar doen (of wat deed je daar)? Waarom?” enz, enz
        – Als je op eender welke plek ter wereld zou zijn, waar dan en waarom?
        – Je huis staat in brand (o.i.d.) en je mag er maar drie (of vier, vijf, één!) dingen uit halen, welke en waarom? (personen en dieren buiten beschouwing gelaten dan.. Stel je voor dat die 3 katten heeft, zou maar een saai antwoord zijn xD )
        – Wat vindt u van geweld in videogames? En in films? Series? Boeken? Wat is het verschil daartussen?
        Weet niet of je hier wat aan hebt 😛

        1. Roos avatar

          Ah ja, daar zitten best leuke ideeën tussen! Vooral die over tijd vind ik geweldig. 😀 Dankjewel. 🙂

  6. די מריו avatar

    Joh meis, je zit er helemaal naast. Mensen zullen over je roddelen, praten als ze zelf minder voorstellen.
    Het is gewoon een vergelijking die ze willen maken zodat ze zichzelf beter kunnen voordoen of voelen.
    Jij bent namelijk… de belangrijkste persoon die je kent… en dat is dus niet mis. En daar wordt dus niet
    meer over getwijfeld.. dan weet je het vast.

    Misschien komt het wel met de jaren, tenminste bij diverse wel en sommige blijven altijd onzeker.

    Ik heb trouwens je pagina van De bahá’í versus syncretisme nog steeds openstaan, maar op de momenten dat
    ik achter de pc zit kom ik er niet doorheen en verder ben ik druk met de slaapkamer van Shirel en Yaron
    maar ik wil graag het in iedergeval doorlezen. Ik ben er mee bezig zeg maar dus.. (owh.. twijfel.. wat zou
    Roos hier van vinden ;-))

    Over je vraag wat me bezig houdt…… komt die jjk$$#@^jkj kamer ooit af… maar dat bedoel je vast niet.

    Lvoe As Always
    Di mario

    1. Roos avatar

      Bedoelde meer dat ik niet zo belangrijk ben voor anderen dat onbekenden negatief over mij zouden praten om hoe ik er bijvoorbeeld uit zie. Roddelen gebeurt overal en mensen naar beneden praten is meestal jaloezie. Overigens vind ik het wel lastig om mezelf als belangrijk te zien, zelfs voor mezelf.

      Haha ja het is op een flink paper, dus neem je tijd. Ik vind het al lang leuk dat je het wilt lezen. 🙂

      Whahaha ja ik snap dat dat je bezig houdt, maar bedoelde meer een meningsvraag. :p Die kamer komt af, mijn pa deed anderhalf jaar over mijn kamer, maar het is wel af. Komt goed. Succes met klussen. :p

      1. די מריו avatar

        Geloof mij.. je hoeft je nergens zorgen over te maken. Tegenwoordig kan alles… en al zou je er perfect uitizien. (deze tekst suggereert dat dat niet het geval is besef ik me nu, en dat bedoel ik helemaal niet…. Mmmmmm, hoe ga ik dit goed maken. Nou ja… ehhh, je ziet er perfect uit…..) dan nog hebben mensen iets negatiefs te melden. Maar dat heeft niets met jou te maken, maar meer met hun tekortkoming. En geloof me..jij bent belangrijk. Elk individu in deze aarde heeft een functie.

        Kamer komt hopelijk deze week af.

        Love As always
        Di Mario

        1. Roos avatar

          Het is dat je jezelf op die suggestie betrapt, maar ik zou het niet alszodanig hebben geïnterpreteerd. Maar, dank, haha. 😛
          Ja, ieder individu heeft intrinsieke waarde, dar geloof ik ook. Vraag me soms wel af wat sommige mensen aan de maatschappij toevoegen, maar dat terzijde, hehe. Ben mezelf er de laatste tijd ook meer en meer van bewust dat als ik iets bij/aan iemand irritant vind, dat vaak bij mezelf begint, dat ik ook zo’n (of misschien dezelfde) vervelende eigenschap heb.

          Oh, kijk, dat is een goed vooruitzicht! De kinderen klussen dan ook wel goed mee natuurlijk. 🙂

  7. Morgaine avatar

    Geloof het of niet, maar zo ben ik ook geweest, kun je dat geloven? Maar door de tijd en jaren heen en veel werken aan mijzelf is dit nu wel klaar, komt ook door het ouder worden denk ik, en als ik hen lees hierboven of straks onder mij die van mijn leeftijd zijn, lees ik hetzelfde, je bent nog jong, het komt goed!

    X

    1. Roos avatar

      Nou ja, geloven… Als jij het zeg, zal het zo zijn. 😛 Ouder worden gaat vanzelf, dus eigenlijk hoef ik dan maar alleen te wachten, haha.
      X

      1. Morgaine avatar

        Eigenlijk wel, maar dat weet je pas als je ouder wordt of bent, hahahahaha

        Wat Elaine zegt is ook helemaal waar, acceptatie is ook een punt die velen vergeten, het mag ook, je even anders voelen, dat heeft iedereen en een elk weer op andere vlakken en manieren. 😉

        X

        1. Roos avatar

          Haha, ‘ouder worden’ staat genoteerd. 😛
          Acceptatie is een spilpunt, eerst bewustzijn en dan accepteren.
          X

  8. Claire Kilwinger avatar

    Ik kan me alleen maar aansluiten bij de reacties hierboven! En ik ben ook erg benieuwd naar de nieuwe rubriek!

  9. Elaintje avatar

    Je gevoel wordt inderdaad wel beïnvloed door je gedachten, maar we hebben veel minder controle over onze gedachten als dat we vaak denken. Positief denken en daarmee een positief gevoel afdwingen werkt ook vaak niet. Proberen te accepteren dat je het op dat moment zo voelt is dan eigenlijk veel helpender. Ik ben benieuwd naar je nieuwe rubriek.

    1. Roos avatar

      Dat accepteren beter werkt dan dwangmatig een positief gevoel oproepen, heb ik ondertussen ook wel geleerd ja. Gedachten kunnen plots op komen zetten; je vraagt immers niet om een negatieve gedachte.
      En dank, ik ook, haha. 😛

  10. […] weten jullie nog dat ik een rubriek ‘van de straat’ wilde starten? *Sips* Ja, geen succes. Gaat ook verder niet door. Heb het wel geprobeerd hoor, maar […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *