Het leed dat ‘mensheid’ heet?

Het zal de meesten van jullie niet verbazen dat ik een pleurishekel aan ‘de mensheid’ heb. Mensen zijn egocentrisch, verkwistend, en slopen alles om er maar beter van te worden. Mensen zijn materialistisch en denken hun heil te vinden in luxe en eigen gewin. De mens staat tegenover de natuur, in plaats van in de natuur. En daar zit ‘m de crux…

Is het niet opmerkelijk dat zo’n klein en nietig wezen als de mens over de aarde heerst; dat wij mensen zeggenschap hebben over alles? At least we think so… Afgelopen week heb ik een mini-lecture van David Loy gezien waarin hij zijn visie geeft op hoe het boeddhisme kan helpen bij onze ecologische crisis. We all know that we’re destroying the Earth. Wij mensen hebben onszelf tegenover de natuur geplaatst en putten haar nu uit, terwijl, in essence, wij ook slechts een deel van de natuur zijn. Echter, ons ego kan dat niet aan, zoals Loy zal uitleggen. De video duurt ongeveer 3 kwartier en als je de tijd hebt, raad ik je echt aan om er even naar te kijken: >>> KLIK. Maar, sweet as I am, omdat ik weet dat niet iedereen tijd en/of zin heeft om naar zo’n video te kijken, zal ik een korte samenvatting geven.

“Healing Ecology: A Buddhist Perspective on the Eco-crisis – Kort samengevat

Allereerst zet Loy uiteen wat ons individuele probleem is, bezien vanuit het boeddhisme. De mens lijdt en is altijd ontevreden, er knaagt altijd wat. Dit lijden, dukkha, komt dankzij de notie van een ‘zelf’. Immers, ‘het zelf’ bestaat niet volgens het boeddhisme. Door deze notie van een zelf, ontstaat er een dualiteit: de mens plaatst zichzelf tegenover de rest van de wereld en ziet dit als twee losse componenten. De oplossing is dat men zich realiseert dat ‘het zelf’ leeg is, bijvoorbeeld middels meditatie. Het gaat om een soort ontwaken.

Naast het individuele zelf, hebben wij ook notie van een collectief zelf, of zoals Loy het noemt: een ‘groepszelf’.

Groepszelf
Ik behoor bijvoorbeeld tot de groep ‘vrouwen’. Daarnaast behoor ik tot de groep ‘studenten’, de groep ‘werknemers van Avontura Dronten’, en de groep van ‘mensen met een relatie’. Het kan ook kleiner: ik behoor tot de groep mensen die graag leest, haakt, enz.

De grootste groep is de mensheid, waarbij de mensheid zichzelf tegenover de biosfeer plaatst. Loy benadrukt echter dat wij niet terug kunnen keren naar de natuur, omdat wij nooit los hebben gestaan van deze natuur. Net zoals dat wij ons moeten realiseren dat een ‘zelf’ niet bestaat, moeten wij ons ook realiseren dat wij onderdeel zijn van de natuur.

“If the earth gets sick, we get sick,” zegt Loy. We moeten zorg dragen voor de natuur omdat het welbevinden van de natuur gelijk staat aan ons eigen welbevinden. “If the earth dies, if the biosphere dies, we’re gonna die.” Loy verwijst naar de Bijbel en benoemt dat de mens is geschapen naar Gods evenbeeld, maar niet in fysieke zin, maar als co-scheppers. God is de schepper, en de mens heeft ook een scheppende kracht. Echter, alles wat wij scheppen, scheppen wij vanuit de natuur. Glas wordt geschapen vanuit zand, enz. Alles wat wij creëren, is slechts een transformatie van natuurlijke grondstoffen. Het milieu is niet alleen een plek waar we toevallig zijn, maar de biosfeer is datgene waarin we leven en waarop wij bouwen.

Leed door of voor de mens?

De mens brengt veel schade aan de natuur met zich mee, en daardoor zou je kunnen zeggen dat de mensheid zorgt voor leed. Sterker nog, hier ben ik heilig van overtuigd. Maar, als je het betoog van Loy volgt, lijdt de mens en in zijn wanhoop om van het lijden af te komen, richt de mens schade aan in de natuur. Either way, het kan en moet anders. De aarde is bijvoorbeeld overbevolkt… In de colleges Ethiek kwam aan bod dat de aarde eigenlijk maar plek heeft voor 1.5 biljoen mensen. Dit leidde tot een discussie tussen de docente en een medestudent. Immers, waar laat je al die andere mensen dan? Je moordt toch niet meer dan de helft van de wereldbevolking uit? Nee, dat zou inhumaan zijn. Though, we also kill animals… Begrijp me niet verkeerd, ik eet graag vlees, maar even ter illustratie. Goed, waar het op neerkwam, is dat als ieder stel maar 1 kind ‘neemt’, de bevolking al halveert. Doe dit een paar generaties lang, en hoppa… Mission accomplished.

Kijk, ik ben niet echt een milieuactiviste of erg milieubewust bezig, maar er zijn op mondiale schaal gewoon veel dingen die anders kunnen, en moeten, om de aarde te behouden. De moderne mens van tegenwoordig heeft echter een ‘Oh, dat zoeken ze dan maar uit’ instelling. Afschuiven op de volgende generaties. Ja, dat is mens-eigen… Zolang jij er maar geen last van hebt, maakt het niet uit. Think about it, zou jij een kind ter wereld willen brengen als je weet dat dit kind alle problemen van de voorgaande generaties moet oplossen? I wonder…

Rode draad?

Dus, ondertussen heeft mijn verhaal geen rode draad meer. Een beetje natuurshit, een beetje zeiken over mensen… Well, at least I hope I gave you something to think about. Kijk de video, als je tijd hebt. 😉

Wat vindt jij van Loy’s ideeën? En, wat is jouw visie op onze huidige leefwereld?


Volg mij via Bloglovin, Facebook, Twitter, of Instagram!

Geplaatst

in

door

Reacties

21 reacties op “Het leed dat ‘mensheid’ heet?”

  1. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla avatar
    Nesrin – Daily Cup of Bla Bla Bla

    Dit vind ik heel interessant. Wat mooi gezegd dat de mens eigenlijk leeg is. Ik wil hier meer over lezen.

    1. Roos avatar

      De boeddhistische leegte is ‘sunyata’. Google daar maar eens op, vindt je een hoop info. 🙂 Nagarjuna is een boeddhistische filosoof die het concept ‘leegte’ ook uitgebreid heeft uitgewerkt. Als je wilt, kan ik je daar wel een artikel over mailen wat ik tijdens de colleges boeddhisme heb moeten lezen.

  2. Sabine avatar

    Interessant. De mens brengt inderdaad alleen maar schade aan deze planeet, in allerlei vormen. Van afval gooien op straat of gifstoffen over het land strooien tot het klonen van nieuwe wezens. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Ik leef zelf wel heel milieubewust, Jimmy ook. Een betere wereld begint echt bij jezelf denk ik. Helaas is deze uitspraak nog niet geland in Colombia 😉

    1. Roos avatar

      Inderdaad, waar zijn we eigenlijk mee bezig? En, een beter wereld begint bij jezelf, maar doordat het gros denkt ‘wat maakt 1 persoon nou voor verschil’, doet niemand iets. Terwijl, als we allemaal een klein beetje bijdragen aan een betere leefomgeving, die betere wereld goed te realiseren is. 🙂

  3. Jos de Grrot avatar
    Jos de Grrot

    Roos die link naar de video doet het niet hoor. De browser loopt helemaal vast. Heb jij een account bij die site en heb je die link gekopieerd terwijl je ingelogd was? Groetjes Jos

    1. Roos avatar

      Ik heb de link via de mail van onze docent gekregen. Op een PC/laptop werkt hij prima, op mijn telefoon doet de link het wel, maar speelt het filmpje niet. En anders kun je de titel van het filmpje wel even Googlen. Youtube heeft een uitgebreidere lezing van Loy over dit onderwerp bijvoorbeeld. 🙂

  4. די מריו avatar

    Ajjjjjj, dat van dat ene kind had je me eerder moeten zeggen.. Maar.. mijn zusje heeft geen kinderen en wil het ook niet. Dat is ter compensatie dan. Als de mensheid nou eens wat minder zou zeuren, wat meer tevreden zou zijn, dan zou het al een stuk leefbaarder zijn. Daar naast moeten we ophouden met het als maar ouder willen worden.

    Love As Always
    di Mario

    1. Roos avatar

      Compenseren mag, haha. 😛
      Minder zeuren is een hele goede evenals dat ophouden met ouder willen worden. Ook ben ik best wel tegen de zwangerschappen van ouderen (60+). Ja, ergens snap ik het wel en is het mooi voor die vrouw, maar hoe ethisch is het tegenover het kind? En, we hebben al genoeg mensen rondlopen… De aarde lost haar eigen problemen op, daarom zijn er bijvoorbeeld ook onvruchtbare mensen. Alleen… Onze medische wetenschappen gaan dat overrulen en zorgen dat ook onvruchtbare mensen ineens kinderen kunnen krijgen; nog meer overpopulatie. Tja, wij mensen zijn zo intelligent maar dat maakt ons ontzettend dom!

      1. די מריו avatar

        Je laatste zin is zo waar.

        Love As Always
        di Mario

  5. Morgaine avatar

    Hoe zou Picasso smaken denk je? zit ik dan met 1 vinger te tikken….. ja er zijn teveel mensen op aarde, hoe kan dat zou je denken, maar ja, een kerk, budha, en alles, dan zou je denken, oorlog is goed? Zijn er weer minder mensen op den duur, maar nee, is ook de oplossing niet natuurlijk. echt een hele grote korrel zout natuurlijk…

    Echt, ik kan even niet serieus zijn nu, sorry, Picasso is nu mijn telefoon aan het proberen op ten te maken, hahahaha echt…. Kom je kat aan het spit eten morgen? 😉

    X

    1. Roos avatar

      Whahahahaha, Picasso spoort niet helemaal. 😛 Ja, je kunt verschillende manieren bedenken om de populatie mensen te verminderen; straks worden we een bedreigde diersoort… :O Volgens mij is kat erg taai van smaak, haha. XD
      Oh ennuh, ik ben deze week erg druk/vol/enz. Kan volgende week wel plukje Picasso komen proeven. 😛
      X

      1. Morgaine avatar

        Whahahaha niet zo serieus over morgen, dat was alleen als ik ga villen, maar het is geslaagd geloof ik…. ik ben er eindelijk doorheen en meneer is geen velden of wegen te bekennen nu…

        en volgende week, kijk maar, is eventueel goed, voor zover ik weet, hahaha

        X

        1. Roos avatar

          Hahahaha, Picasso villen? Arme kat XD.
          Ennuh, ik laat ’t je weten. 🙂

  6. undernymanen avatar
    undernymanen

    Nou hielden meer mensen zich maar hiermee bezig, dat zou al een hoop leed (en frustratie) schelen. Het kan o zo makkelijk zijn. Wij hebben het vermogen meegekregen als ´mens´ om goed te doen, de juiste keuzes te maken en we zouden inplaats van ons zo superieur te voelen eens verantwoordelijkheid moeten nemen. Waarom maken we daar allen dan geen gebruik van? Zoals iemand hiervoor al zei: Verbeter de wereld en laten we beginnen met bij onszelf.

    1. Roos avatar

      Dat ben ik zeker met je eens; men mag wel wat bewuster worden van zijn leefomgeving. Zoals ik ook hieronder tegen Di Mario zei: de intelligentie van de mens maakt hem dom. Wij zijn blind voor de schade die we zelf aanrichten, helaas. En inderdaad, we moeten verantwoordelijkheid nemen!

  7. Banana avatar
    Banana

    Hoi Roos! Leuk blog 🙂
    Toevallig ben ik dankzij mede-bloggers een beetje verzeild geraakt in de ‘boeddha-sferen’ en komt veel uit dit stuk me dus heel bekend voor. Net nog heb ik een stuk gelezen over hoe we ‘sunyata’ moeten opvatten, en ons moeten hoeden voor het ‘nihilisme’. Want dé ‘leegte’ is blijkbaar niet zomaar een ‘leegte’; we behoren tot een eenheid, en hebben dus zelf geen kern. Alles wat we onszelf toekennen (bezittingen, eigenschappen etc.), zou inderdaad het ego zijn. Het ervaren van die leegte, oftewel tot het inzicht komen van je ware zelf; ‘Kensho’ betekent dat je tot het besef bent gekomen dat je in essentie ‘leeg’ bent -het doel van het bekende Zen-boeddhisme. Een kleine troost: we hebben allemaal de potentie in ons om tot dat inzicht te komen.. (door onze zogenaamde boeddha-natuur)

    Een filosofie die weinig van je overlaat, zo lijkt het..
    Maar zoals ze zeggen: Je mag dan de wereld verliezen, je word wél een universum rijker!
    Wat daar precies mee bedoelt word moet ik nog ontdekken, ik heb het nog te druk met mensch zijn 😉

    Ik kom zeker nog eens terug! Groetjes, Banana (Anne)

    1. Roos avatar

      Hey Anne! Leuk om je hier te zien! 🙂 Het is een filosofie die weinig van je overlaat en je tegelijkertijd laat inzien dat je alles bent; een met alles in het universum. 🙂 Had een blogje eerder al iets over sunyata geschreven, toevallig. 🙂 Vindt jij al die woorden Sanskriet ook niet heerlijk klinken overigens? 🙂 Omtrent sunyata is de filosoof Nagarjuna ook een hele goede om je eens in te verdiepen, al denk ik dat je zijn naam al wel kent. 🙂

      1. Banana avatar
        Banana

        Ik ben inderdaad bekend met de beste vent ;), al heb ik soms nog moeite mijn grijze massa op de oosterse/radicale denkwijze aan te passen 😉 Ik zou graag willen weten hoe Sanskriet klinkt! Hoe ik het zou uitspreken zal vast niet correct zijn haha. Het zijn mooie woorden ja, met een grote betekenis, woorden die soms niet eens fatsoenlijk naar het Nederlands vertaald kunnen worden, love it! Ik zal je sunyata-blogje zo nog even opzoeken, ben wel benieuwd 😉

        1. Roos avatar

          Het is meer een klein stukje in een blog waarin ik sunyata noem, hehe. Maar ja, veel woorden kunnen niet normaal vertaald worden, het Sanskriet belichaamt veel meer dan alleen taal. 🙂
          In juni krijg ik een module Oosterse filosofie. Als je wil, mag je best een les meelopen? Ik vind het ook lastig om over te schakelen op de Oosterse denkwijze. Heeft o.a. te maken met dat wij gewoon ’te Westers’ zijn en ons die denkstijlen amper kunnen voorstellen.

  8. internettoerist avatar
    internettoerist

    Mooi stuk !
    Ja, alle oplossingen voor de “problemen” van de mens, liggen in hemzelf, zijn visie.

    Dat afschuiven naar volgende generaties is heel herkenbaar. Toen ik klein was, maakte ik me boos toen andere kinderen vlinders vingen om te drogen en deze dan in kastjes op te spelden. Kijk eens naar mijn collectie vlinders! Alsof die beestjes stickers waren die je verzamelt. Van de oudere mensen kreeg ik het antwoord: “er zullen langer vlinders bestaan, dan dat jij zal bestaan”. Hoe kortzichtig kan men zijn? Op welke psycho-planeet was ik terecht gekomen? 😀 Typisch dat afschuiven naar een volgende generatie. En dat is ook een van de redenen waarom ik kinderloos wens te blijven, zoals jij aanhaalt. Mag ik hieruit afleiden dat jij ook niet staat te springen om kinderen op deze psycho-planeet te plaatsen? 🙂

    Zolang de visie niet verandert, zal het er niet beter op worden. Jammer genoeg.
    Of zit ik nu ook te zeiken? 😉 Nee, grapje, we moeten realistisch zijn.

    Vriendelijke groet

    1. Roos avatar

      Ik ben bang voor alles wat kruipt, krioelt, spin, of insect is, maar dat betekent niet dat de diertjes dood moeten. Vlinders vind ik prachtig om te zien, maar hoef ze niet op me te hebben. Dat mensen/kinderen ze vangen en drogen vind ik zo sneu! Zal ‘jou es drogen’.
      Overigens mag je best afleiden dat ik geen kids wil plaatsen op onze psycho-planeet. Ik wil heel graag kinderen, maar waarin laat je hen terecht komen? Ben er nog niet helemaal over uit…

      Visie veranderen… Precies dat! Er zijn zoveel mensen met visie. Echt goede visie en goede ideeën, bedoel ik. Alleen, ‘wat maakt 1 mens voor verschil’? Dus, er gebeurt niets, terwijl als al die mensen samen zouden komen, er wel een stem op kan gaan. En verandering kan al in hele kleine dingen zitten; afval scheiden, geen dingen in de natuur gooien, verantwoordelijkheid nemen voor je daden, bla bla, enz. Maar ach, we zien wel hoe onze lieve, naïeve, stomme, individualistische, egocentrische wereld zich verder zal ontwikkelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *