Vandaag schrijf ik zelf een artikel in de serie ‘OverLeven’. Ik wil het met jullie hebben over geluk. Hierbij gebruik ik een aantal citaten uit een artikel van Aad Verbaast. Een maand of twee geleden kreeg ik zijn permissie om delen van zijn blog te gebruiken, dus bij deze. π
1. De meesten van ons denken aan geluk als een reactie op een gebeurtenis, maar geluk is veel meer een geestestoestand, die heel weinig te maken heeft met wat er om ons heen gebeurt.
Geluk krijg je niet toegeworpen, dat moet van binnenuit komen. In januari noemde ik mezelf ‘levensmoe’. Niet suΓ―cidaal, gewoon levensmoe. Ja uhh, en wat is het verschil? Bij suΓ―cidaal ‘wil’ je dood. Ik wilde niet dood, ik wilde gewoon even geen deel nemen aan het leven. Alles was me te veel, ik was moe, had geen energie, kon gewoon niets opbrengen. Het enige wat ik wilde was slapen. Niet dood, slapen. Uhm, nog steeds is het verschil niet echt duidelijk… Tja, beter kan ik het niet uitleggen, sorry.
Dat gevoel, die constante vermoeidheid en somberheid, was vreselijk. Ik werd chagrijnig om niets, was gefrustreerd, en wilde gewoon niets doen. Ik verwaarloosde mijn sociale contacten, zat niet lekker in mijn vel… Ik was gewoon ongelukkig. En dit kon ik niet aan situaties toeschrijven, het kwam vanuit mezelf. Ik had een ruzie met mezelf tussen rede en gevoel. Als er iets is wat ik jullie kan, en wil, meegeven, dan is dat om nooit tegen je gevoel in te gaan! Uiteindelijk krijg je dat terug, bij mij dus in de vorm van een lichte depressie. Alhoewel, zo noemde ik het zelf…
2. Een deel van het werk bestaat uit acceptatie van de overtuiging dat het geluk vinden ons belangrijkste levensdoel is. De meeste mensen schrikken terug van een dergelijke gedachte, en zeggen dat dit egocentrisch of liefdeloos is. Waarom verzetten we ons tegen het idee dat gelukkig zijn het doel van het leven is?
3. Gelukkige mensen zijn minder egocentrisch en in zichzelf gekeerd dan mensen die niet gelukkig zijn. Ze steken vaak tijd in anderen, doen dingen voor hen, zijn aardiger, liefderijker, vergevingsgezinder, en zorgzamer dan ongelukkige mensen. Ongelukkig zijn leidt tot egoΓ―stisch gedrag, terwijl gelukkig zijn het vermogen tot geven vergroot.
Die laatste zin klopt als een bus. Zodra je eenmaal ongelukkig bent, kun je alleen nog maar zwelgen in zelfmedelijden en verdriet. Je reageert nukkig en afstandelijk tegen je omgeving… In maart kwam eindelijk het omslagpunt. Ik volgde mijn gevoel, wat eerst even lastig was, maar na twee weken ervoer ik een intens, innerlijk gevoel van geluk. Een geluksgevoel is niet in woorden uit te drukken. Je voelt je gewoon extatisch, vrolijk, geweldig! Sindsdien ben ik een vrolijker, gelukkiger persoon. Ik heb geleerd dat gelukkig zijn te maken heeft met het volgen van je gevoel. En inderdaad, zoals citaat 3 zegt; sinds ik gelukkig(er) ben, ben ik veel minder egocentrisch. Ik steek weer energie in mijn sociale contacten en haal daar ook energie uit.
4. Echt geluk is niet het gevolg van een gebeurtenis en niet afhankelijk van omstandigheden. U bepaalt zelf het geluk; het wordt niet door de omgeving bepaald.
5. Geluk is niet afhankelijk van wat er gebeurt maar hoe we er mee omgaan. Ons geluk wordt bepaald door hoe we wat er gebeurt in onze geest opmerken, interpreteren, integreren. En hoe we de dingen opmerken wordt bepaald door wat we willen opmerken. Van belang daarvoor zijn ons evenwicht, wat we geleerd hebben en wat we als waarheid zien over elkaar. Willen we het slechtste zien in mensen en situaties of het beste?
Geluk heb je dus zelf in de hand. Uiteraard zijn er gebeurtenissen die je tijdelijk gelukkig of ongelukkig kunnen maken, denk aan de lotto winnen, een verrassing, of juist iemand die ziek wordt of overlijd. Maar, een gegrond geluksgevoel komt vanuit jezelf en vanuit hoe jij de wereld interpreteert.
6. Jezelf met anderen vergelijken is waarschijnlijk de snelste manier om ongelukkig te worden. β¦ Wat we ook zijn, wie we ook zijn, we zijn in bepaalde opzichten altijd minder dan een ander (wel rijk maar niet knap etc.).
7. Om het geluk te vinden moeten we een en ander leren- en afleren. We moeten onze geest trainen op een manier die radicaal verschilt van de manier waarop de wereld ons dat geleerd heeft. We moeten afleren om op een negatieve manier te denken.
De laatste twee citaten. Beide erg waar, geloof me! Mijn interpretaties over wat anderen dachten waren veelal negatief. Wordt je niet bepaald gelukkig van. Positief denken doet positief voelen. En, willen we niet allemaal dat positieve gevoel? π Het afleren van bepaalde (denk)patronen is lastig, maar niet onmogelijk. Sinds ik me bewust ben van mijn negatieve interpretaties (is therapie toch ergens goed voor geweest π ) ben ik veel beter in staat om te rationaliseren. De laatste weken valt me op dat ik steeds minder bezig ben met (negatief) invullen wat een ander denkt. Open een situatie tegemoet treden, jezelf durven zijn, dat maakt ook gelukkig. Op mijn werk kan ik bijvoorbeeld dollen met collega’s zonder dat ik bang ben wat ze over mij denken. En, al denken ze negatief, i don’t care! Dat voelt geweldig! Het mooiste is dat ik deze mentale stappen zelf heb gemaakt. Het komt dus van binnenuit. Een prestatie om trots op te zijn, om gelukkig mee te zijn.
Wat mij nog meer gelukkig maakt:
- Knuffelen met Jolie.
- Chocoladeshampoo. Trust me, chocohaar ruikt ge-wel-dig!
- Een lichte vorm van verliefdheid. Yeah peoples, i’m dating again… π
- Het opmerken dat mijn zelfvertrouwen aanzienlijk aan het verbeteren is.
- Echte (!) vriendschap. Bij deze wil ik Avital, Ines, en Gilles even zeggen dat ik van ze houd!
- Muziek. Zingen en gitaarspelen… heerlijk. Al zing je vals, iedereen kan vrolijk worden van muziek! Try it. π
- Pina colada. Seriously, dat spul is goddelijk!
Zoals jullie zien, beschrijf ik ook externe factoren. Geluk komt van binnen, maar kan dus wel gevoed worden door andere situaties en personen. π
Wow, ik zit al zwaar over mijn woordenlimiet heen. Een ‘OverLeven’ mag maar 500 tot 600 woorden bevatten, hahaha. OkΓ©, tijd dus om af te ronden. Deze ‘OverLeven’ was iets anders dan de vorige, maar hopelijk net zo inspirerend en motiverend. π
Wat is geluk voor jou? En, wat is laatste ‘happy moment’?
β₯
Bron afbeelding: Austin Schmid.
Like what you read? Volg mij via Bloglovin, Facebook, Twitter, of Instagram!
Geef een reactie