Categorie: Oosterse filosofie

  • Momentaan: ontstaan en vergaan, een boeddhistisch idee

    “Omdat het veroorzaakte noodzakelijk vergaat. Het vergaan van de dingen heeft immers geen oorzaak. Waarom? Een oorzaak komt toe aan een gevolg. Maar vergaan is een niet-zijn. Wat valt er nu aan niet-zijn te veroorzaken? Indien nu dit oorzaakloze vergaan niet toekomt aan een ding zodra het ontstaan is, kan het er ook later niet…

  • Door het oog van de werkelijkheid: Sunyata

    Ik heb al eens eerder iets laten vallen over ‘de leegte’, ofwel sunyata in een blog over het boeddhisme. Het blijft een wat wazig concept. Dit stellingpaper probeert het concept sunyata te verduidelijken door de discussie aan te gaan met ons westerse denken. Oost-west staan lijnrecht tegenover elkaar. Oké niet helemaal dan… To be honest,…

  • Is niet-handelen deugdzaam?

    De oosterse zienswijzen zijn totaal verschillend van de westerse filosofieën. Bij sommige begrippen kunnen wij ons totaal geen voorstelling maken, zoals het concept van de leegte, sunyata. Well, we kunnen ons er wel een voorstelling van maken, maar zullen het lastig te begrijpen vinden. Toch kunnen wij ‘westerlingen’ een hoop leren van de oosterse zienswijzen.…

  • Is Brahman ons bewustzijn?

    In de Indiase (hindoeïstische) filosofie staat het concept Brahman centraal. Brahman is zoiets als de allesoverkoepelende kracht, het ‘zuivere zijn’, en het Hoge Bewustzijn. Het atman (letterlijk ‘ziel’) is het ego, het individuele bewustzijn. Nu is het zo dat er een discussie heerst over of het individuele bewustzijn wel bestaat, of dat dit slechts een…

  • De weg naar onsterfelijkheid. De rol van het lichaam in een taoïstische levenswijze.

    Dit paper, over het Taoïsme, heb ik geschreven in oktober 2014 en is beoordeeld met een 9. Het is een lang stuk, maar ik hoop dat je de interesse hebt om het te lezen en achter te laten wat je er van vindt. Klik hieronder voor de PDF. De weg naar onsterfelijkheid Samenvatting Het taoïsme…